Inauguració 20 de novembre de 2019 a les 17.00h a l’Auditori de l’Institut del Teatre de Barcelona.  Vestíbul principal i vestíbul del Teatre Estudi de l’Institut del Teatre de Barcelona. Fins 15 de gener de 2020. Prorrogada fins el 7 de febrer.

 

L’exposició  de la Fundació Casa de Rússia a Barcelona dona a conèixer un dels períodes més interessants de l’art teatral i escenogràfic rus  que va tenir lloc a finals del segle XIX i principis del segle XX, coincidint amb una època florida de la cultura russа. L ’art teatral d’aquesta època va suposar un període de plentitud del desenvolupament de l’escena russa, amb artistes brillants en tots els seus àmbits: músics, poetes, compositors, escriptors, actors i directors escènics, apareixent aquests últims com a una nova professió. D’altra banda, l’aparició de nous teatres va oferir als artistes oportunitats il·limitades per a l’expressió personal i el desenvolupament del seu talent creatiu. Tot això va contribuir al fet que, durant aquest període, l’art teatral experimentés enormes transformacions.

En aquest sentit, l’exposició Triomf. Les arts escèniques russes 1900-1929 suposa un homenatge als pintors i escenògrafs que van canviar el curs del procés teatral i escenogràfic del món, i, a més, el van conquerir.

L’exposició presenta més de 200 obres amb imatges  cedides per importants museus teatrals, com ara  el Museu de Teatre Central de l’Estat d’AA Bakhrushin , el  Museu del Teatre Acadèmic d’Art de Moscou, el Museu del Teatre Pushkin de Moscou o el Museu del Teatre Acadèmic Estatal Rus de Sant Petersburg d’A S. Puixkin (Teatre Alexandrinsky). El  MAE – Museu de les Arts Escèniques  també hi ha col.laborat amb imatges dels programes de les actuacions dels Balles Russes al Gran Teatre del Liceu.

L’exposició inclou les següents seccions.

  • Teatres Imperials
  • Teatre d’Art de Moscou (Teatre Acadèmic d’Art de Moscou de K. Stanislavsky i V. Nemirovich-Danchenko)
  • La dramatúrgia española en el teatre rus
  • “Ballets Russos” de Serguei Diaghilev
  • “La Mascarada” de Meyerhold
  • Teatre Kamerny. Alexander Tairov
  • Teatre de Meyerhold
  • Alexander Ródtxenko
  • Vladimir Tatlin

La mostra presta especial atenció a la connexió entre les cultures: catalana , espanyola i cultura russa, que es veu reflectida en dues seccions de l’exposició: “Ballets Russos”, de Sergei Diaghilev, i “La dramatúrgia espanyola en el teatre rus”. Els “Ballets Russos” de Sergei Diaghilev van donar a conèixer al món un poder i una diversitat de l’art rus sense precedents i desconeguts fins aleshores, el sintetisme dels quals va evocar en l’audiència un sentit de la immensitat de l’espai cultural.  A partir del 1915 la famosa companyia actuà diverses vegades a Barcelona al Gran Teatre del Liceu i també a diverses ciutat espanyoles. La relació l ‘èxit fou tan important que Diaguilev  va decidir romandre a Espanya durant alguns anys, i la companyia russa  va col.laborar amb destacats artistes  catalans i espanyols i catalans, com ara, Joan Miró, Pere Pruna, Manuel de Falla, i Joaquín Turina, Pablo Picasso i  Juan Gris.

 

La Fundació Casa de Rússia a Barcelona es va fundar el 2010 com una plataforma independent per servir de passarel·la entre les cultures catalana, espanyola i Russa. Un dels principals objectius de la Casa  és promocionar l’art i la literatura russes i amplificar la cooperació entre entitats educatives, centres científics, organitzacions culturals, empresarials, esportives i juvenils d’ambdós països. Fins a la data, la Fundació ha organitzat més de 300 projectes de diversa naturalesa  s’ha consolidat com a fonament lliure, independent i obert a tots els públics.