Aquestes són  recomanacions des de la biblioteca de lectures i audiovisuals sobre arts escèniques aplicades, del programa de ràdio de l’Institut del Teatre Això és un drama del passat dijous 19 d’abril, referides a la temàtica del programa de la setmana anterior del dia 12 dedicat a les arts escèniques aplicades o com la societat pot ser una mica millor.

Recupereu el  programa del dia 19 d’abril  on podreu escoltar a la nostra companya Núria Andreu fent les recomanacions cap al final del programa.

Us recordem que el programa s’emet des de la sala d’exposicions del MAE tots els dijous a les 18.30 h a l’emissora Scanner FM i que si voleu podeu venir a veure’l en directe. També es retransmet en directe i es pot veure des del facebook de l’Institut del Teatre.

 

LLIBRES

L’autora, que és pedagoga i doctora en Belles Arts, ens presenta diferents experiències artístiques d’integració social, en diferents punts del planeta. I analitza aquest treball de transformació social a través de disciplines artístiques molt diferents entre elles: com les arts plàstiques, teatre, dansa, música, circ, o la fotografia.

 

Una noia de 24 anys pateix un ictus greu. La seva vida ja no tornarà a ser la d’abans. Prova diferents teràpies sense gaire èxit, fins que s’inicia com a ballarina, primer en un taller d’una setmana. I després ja com a component d’una companyia de dansa contemporània, que pràctica la dansa integrada, el col·lectiu “Liant la troca” . Aquest llibre explica el seu testimoni.

 

El teatre com a eina d’integració social, pel desenvolupament de tota la comunitat, i també com a teràpia individual i de millora de les capacitats cognitives de cadascú.

 

El terme “ brut” referit al teatre, indica un teatre fora dels límits de la cultura oficial, que cerca l’essència de l’individu. L’autor Manu Medina s’ha especialitzat en la docència i la direcció d’espectacles d’aquest teatre “genuí” amb persones amb discapacitats.

 

Monòleg emblemàtic del dramaturg francès Bernard-Marie Koltès, escrit el 1977. Text dramàtic, on un home solitari acaba de perdre la seva habitació de dormir.  I reclama a la gent que es troba pel carrer, que se’l vegi i se l’escolti, almenys per una nit.

 

AUDIOVISUALS

 

 

Documental sobre la vida i l’obra de la ballarina i performer nordamericana Anna Halprin (nascuda el 1920), una de les protagonistes de la dansa contemporània. A través d’alguns dels seus espectacles, mostra un gran activisme social, i també ha sigut una autèntica pionera de la recerca de la salut i el benestar a través del moviment, l’art i la connexió amb la natura.

 

Un taller de teatre a la presó Rebibbia de Roma culmina amb la representació oberta al públic de l’obra Julio César de Shakespeare, protagonitzada pels interns que realitzen una actuació impressionant.

 

Podeu trobar moltes més referències a la nostra Guia temàtica d’arts escèniques aplicades i a l’Observatori de les Arts Escèniques Aplicades de l’Institut del Teatre.