Aquestes són recomanacions des de la biblioteca de lectures i audiovisuals relacionades amb el darrer programa de ràdio de l’Institut del Teatre Això és un drama del passat dijous 10 de maig, que tractava sobre les arts escèniques i la política i l’activisme polític.

Recupereu l’emissió en directe que es fa al facebook de l’Institut del Teatre d’aquest 10 de maig per veure’l complet.

Estem molt contents que el programa s’hagi emès des de la sala d’exposicions del MAE tots els dijous a les 18.30 h a l’emissora Scanner FM. Accediu a tots els programes de la temporada.

 

LLIBRES

L’actor i director francès Pierre Clémenti , icona de la joventut rebel i contestaria dels anys seixanta i setanta, va ser empresonat a Roma l’any 1971, després d’un muntatge policial. Va passar 18 mesos a la presó, a l’espera de judici. Finalment va ser absolt del delicte de possessió de drogues, per falta de proves.  Aquest llibre són les memòries d’aquella experiència i també de la seva filosofia artística i vital.

Un text teatral satíric de l’actor, director i dramaturg italià Eduardo De Filippo, nascut a Nàpols l’any 1900. La trama de l’obra presenta un joc de miralls entre el director d’una petita i precària companyia teatral i el polític local, a qui volen demanar ajut per tirar endavant.

Estudi en paral·lel dels moviments ciutadans dels darrers anys i de les iniciatives escèniques contemporànies. Diferents maneres de treballar  la col·lectivitat.

 

Exemples que demostren com el teatre i les activitats escèniques permeten consolidar la identitat cultural de nacions sense estat propi. El de Catalunya és un dels casos analitzats.

Assaig que relaciona l’art escènic amb la política i l’activisme. Tant a nivell general, fent incidència en la necessitat d’oferir un discurs propi dins d’un món globalitzat, com en els casos concrets de zones de gran tensió política, com Palestina o Corea del Nord.

 

AUDIOVISUALS

  • DVD Marat Sade / Peter Weiss. Cinema International Media, 2013.

En aquesta pel·lícula la Royal Shakespeare Company  escenifica l’obra teatral escrita el 1963 per Peter Weiss. El seu argument és la persecusió i assassinat de Jean-Paul Marat, ideòleg de la Revol·lució francesa.  En el text, el director de l’obra, és el Marquès de Sade i els intèrprets, els interns d’un sanatori mental.  Metàfora teatral de la violència social i política.

Reconeguda pel·lícula estrenada l’any 1990, es tracta de l’adaptació al cinema de l’obra de teatre del mateix títol del dramaturg valencià José Sanchis Sinisterra. Durant la Guerra civil espanyola, una petita companyia de còmics acaben presoners del bàndol nacional. Llavors es veuen obligats a actuar pels militars.

A l’Alemanya oriental de l’any 1984, un funcionari de l’STASI, la policia secreta del règim, rep l’encàrrec d’espiar dia a dia, la parella formada per un important dramaturg i la seva companya, una famosa actriu.