Aquestes són les recomanacions que va fer la nostra companya Rosa Isart al segon programa de ràdio Això és un drama, del dia 30 de març, que emet ScannerFM des de la sala d’exposicions del MAE.
En aquesta ocasió el programa estava dedicat als Prejudicis i rols, Dona i poder, i a les associacions professionals.
També les podeu escoltar aquí o accedir al programa complet.

CINC RECOMANACIONS DE LECTURA

Tema: Prejudicis i rols

1-La rosa tatuada, de Tennessee Williams en una traducció de Carlota Subirós. Publicat per Arola Editors el novembre del 2013.
Hi trobem prejudicis en la immigració, en l’amor, la moral, dilemes sobre la correcció política. Hi ha una lluita de la tradició contra la modernitat.
Serafina delle Rose, la protagonista, és una immigrant italiana als EUA. Espera i espera el seu marit, que ja no tornarà. Aquesta mort desencadena una reclusió de la dona. Però arriba Alvaro Mangiacavallo i llavors neix un estrany apassionament, una lluita per la llum, la vida, l’amor, per allò positiu.
Més info a Arola Editors i al TNC.

2- Tractat de blanques, d’Enric Nolla. Publicat el desembre del 2002.
Una dona estrangera treballa de nit i somnia una vida millor, sense prejudicis ni rols que la limitin. La millora personal i el respecte com a objectius i reivindicacions. Al teatre ho va interpretar Teresa Urroz el 2001 (amb direcció de Magda Puyo) i ara ho farà Carme Pla amb Factea Produccions amb estrena el 5 de maig a Mataró.
Més info a Arola Editors, Sala Beckett

3- Barcelona, de Pere Riera (Canet de Mar, el Maresme, 1974). Publicat el maig del 2013.
La Núria (a escena ho va interpretar Míriam Iscla) té un rol molt conservador, la seva amiga Elena (a escena, Emma Vilarasau) és tota modernitat i llibertat. L’espectacle va fer temporada al Nacional el maig-juny del 2013. Som a una època de guerra, de bombardejos, a Barcelona… Pere Riera ha rebut ara fa poquíssim el Premi de la Crítica al Millor Text Teatral per Infàmia.
Més info a TNC

Tema: Dona i poder

4- El temps, de Lluïsa Cunillé. Publicat l’abril del 2011.
Hi trobem el poder (empresarial) d’una dona. Ella és qui té el poder fàctic, econòmic, laboral. Una dona que parla amb el seu empleat. Una bona ocasió per veure l’estil d’escriptura d’una de les nostres dramaturgues més consolidades, que acaba de rebre aquest 27 de març del 2017 el Premi de la Crítica a la Millor Adaptació escènica (El Professor Bernhardi, de Schnitzler). Comprovarem el seu estil concís, inquietant, desconcertant, rítmic, sec…
Més info sobre Lluïsa Cunillé, i a Arola Editors.

5- Carme Portaceli i la FEI (Factoria Escènica Internacional), per Damià Barbany. Publicat el noviembre del 2016.
De fet, a través d’aquest llibre comprovem el poder que té una dona, en aquest cas real, fàctic, en el sector teatral i, a hores d’ara, al Teatro Español de Madrid, que encapçala des de fa poc. Se celebren els 10 anys de la FEI (2006-2016), que té la seu a la Nau Ivanow del carrer Hondures de Barcelona (metro Sagrera). De la Carme Portaceli recordem amb gust muntatges que li hem vist, com ara Retorn al desert de Koltès (Lliure, 2003), Cara de foc de von Mayenburg (Lliure, 2002), L’auca del senyor Esteve de Rusiñol (TNC, 2010).
Més info sobre Carme Portaceli a El Pais, 13/01/2017, FEI, Nau Ivanow, Arola Editors.

Encara no el tenim disponible al catàleg.

 

TRES RECOMANACIONS D’AUDIOVISUALS
Tema: Prejudicis i rols

6-La señorita Julia, amb Colin Farrell i Jessica Chastain. Dirigida per Liv Ullmann (2014).
La Júlia és noble, el criat és el criat… a aquest text d’Strindberg (1849-1912). Rols socials i classes socials com a grans compartiments.
Més info a IMdb

Tema: Dona i poder

7-Agost, text de Tracy Letts, que al cinema ha dirigit John Wells (2013).
El poder dintre de la família que té la matriarca. La Meryl Streep i l’Anna Lizaran sempre les tenim presents.
Més info a IMdb, TNC.

8-Macbeth, amb Marion Cotillard i Michael Fassbender. Dirigeix Justin Kurzel (2015).
El poder de la dona i la seva capacitat de dirigir, aquest cop sobre Macbeth.
Més info a IMdb