Amb motiu del 25è aniversari de l’Escola Superior de Tècnics de les Arts de l’Espectacle (ESTAE), el Museu de les Arts Escèniques presenta l’exposició 25 anys d’art i tècnica. ESTAE: l’altra cara de l’espectacle, al vestíbul de l’Institut del Teatre de Barcelona fins al 26 de setembre de 2025.

L’exposició permet descobrir els secrets de darrere l’escena i entendre per què els tècnics i les tècniques de l’espectacle són essencials per materialitzar les idees dels creadors. Una conjunció perfecta entre art i tècnica que s’ensenya des de fa vint-i-cinc anys a l’Institut del Teatre. Uns estudis que han crescut de la mà de l’ofici i que avancen amb les tecnologies digitals i els temps, materialitzant escenaris únics per a cada text, coreografia o representació. La selecció de materials i textos és a càrrec de l’equip del mateix ESTAE, que s’ha bolcat en aquesta mostra per donar visibilitat a anys d’ensenyament, aprenentatges i èxit.

L’estrena de l’exposició coincideix amb les I Jornades Tècniques de l’ESTAE, que se celebren el 12 i 13 de maig a l’Institut del Teatre de Barcelona. Es tracta de la primera edició d’aquestes jornades, que se centraran en la direcció i coordinació tècnica en les arts escèniques. El programa d’activitats inclou diverses ponències, un show-case i una visita tècnica, així com una taula rodona.

A més a més, l’ESTAE participa en la Nit dels Museus a l’Institut del Teatre 2025 amb la instal·lació L’art ocult del teatre. A través d’una maqueta escala 1:10 d’un teatre, maquinària clàssica i artefactes del teatre barroc per generar efectes sonors, la nit del 17 de maig ens conviden a descobrir els secrets de l’escena a l’Atri de l’Institut del Teatre.

Per tancar la commemoració del 25è aniversari, el Museu de les Arts Escèniques dedica el capítol de maig del pòdcast Tothom a escena! a l’ESTAE. Per conèixer millor l’escola, els estudis que ofereix, l’ambient que s’hi respira, la metodologia amb la qual treballa o les perspectives de futur que tenen els seus graduats, hem parlat amb tres experts en la matèria: en Toni Ubach, professor d’il·luminació amb més de vint anys d’experiència professional com a il·luminador, compositor i director tècnic; la Maria Vaillo, exalumna de l’ESTAE i tècnica de Luminotècnia en actiu; i la Xesca Duran, alumna de l’ESTAE que l’any passat va graduar-se en Tècniques de so i ara compagina la feina de tècnica amb els estudis de l’especialitat de Maquinària escènica. Seguiu-nos iVoox, Spotify o Apple Music per rebre una notificació quan es publiqui el capítol!