Figurinisme

La col·lecció de figurinisme del MAE conté més de 9.620 dissenys d’indumentària teatral: des de peces d’artistes de finals del segle XIX fins a l’actualitat. Destaquen els períodes realista i dels anys 70 i 80 del segle XX.

Tenim figurins de tots els gèneres – teatre, dansa i òpera- i les il·lustracions cobreixen les tècniques més variades, inclús el collage.

Del període romàntic i dels ismes destaquen les obres de Francesc Soler i Rovirosa, Lluís Labartra i Adrià Gual, corresponents a un perfil d’artista polifacètic i que tant feia el disseny de l’espai com del vestuari. De finals de segle XX sobresurt la figura de Fabià Puigserver al front del Teatre Lliure, molt prolífic en la dècada dels 70. Posteriorment, en un àmbit més formal, les creacions de la figurinista Maria Araujo dels 80 per a les produccions del Teatre Nacional de Catalunya, i els figurins del també escenògraf Isidre Prunés, també de finals del segle XX i principis del XXI.

Entre els artistes plàstics que s’han interessat pel figurinisme amb obra al MAE destaquen el pintor Marià Andreu i el dibuixant de còmics Nazario.

Destaquem

  • Marià Andreu (1888-1976)
    Pintor, dibuixant, gravador, escultor, esmaltador, decorador i escenògraf. Al MAE, destaquen els dibuixos per al vestuari de la comèdia Much to do about nothing, representada en el Shakespeare Memorial Theater, amb motiu dels Festivals de Stratford-upon-Avon, el 1949.

  • Nazario (1944-), Nazario Luque Vera
    Pintor i dibuixant considerat el pare del còmic underground espanyol, i un dels més destacats del còmic gai. Artista contracultural per antonomàsia i peça clau de la moguda barcelonina dels 70 i 80, retrata els baixos fons d’una Barcelona canalla. Al MAE destaquen els dibuixos per a l’obra Braguetes.

  • Fabià Puigserver (1938-1991)
    Escenògraf, figurinista, actor i director teatral i fundador del Teatre Lliure. Se’l considera un renovador de l’escena catalana. Més del miler de dissenys de vestuari que va fer al llarg de la seva vida professional es conserven a les col·leccions del MAE.

També et pot interessar

  • Puc consultar peces del fons del museu a la Biblioteca General?
    En principi la consulta es fa via web ja que tota la col·lecció està digitalitzada.
    La consulta dels originals està restringida als investigadors i la justificació de la demanda.
  • Es pot demanar obra original del fons del museu per a una exposició?
    El MAE, com tots els museus, presta les seves obres sempre i quan es compleixin un seguit de requisits que garanteixin la seguretat i la preservació de les peces. Per sol·licitar el préstec d’una obra original adreça’t a la conservadora, Carme Carreño.