Llibres

La col·lecció s’inicia al segle XVI i arriba a l’actualitat.

ANTIC

Una part important prové de la Col·lecció d’Artur Sedó (1881-1965), bibliòfil i industrial tèxtil català, adquirida el 1968. Abasta des del segle XVI fins la dècada dels anys seixanta del segle XX.

Tenen especial importància les edicions de:

Segle d’Or, amb exemplars en alguns casos únics o dels que resten pocs exemplars com: Propaladia de Bartolomé de Torres Naharro (1545), Las primeras dos elegantes comedias de Lope de Rueda (1576), El viaje entretenido de Agustín de Rojas (1604), Ocho comedias y ocho entremeses nuevos de Miguel de Cervantes (1615), Nueva idea de la tragedia antigua… de José Antonio González de Salas (1633). En molts casos també destaquen les seves enquadernacions de bibliòfil o d’època.

Teatre menor (loas, entremesos, sainets etc.) representades per: Los rasgos del ocio (1661), Floresta de entremeses (1691), El parnaso nuevo (1670), La mejor flor de entremeses (1679)

“Comedias sueltas”, que van tenir la seva època d’esplendor al segle XVII i es van editar fins a principis del segle XIX.

Autògrafs, amb exemplars dedicats o autografiats per l’autor corresponent

Teatre valencià, de finals del segle XIX fins principis del XX.

MODERN

Dóna suport a la docència i a la recerca en l’àmbit de les arts escèniques amb monografies, obres de referència i textos teatrals. Els documents més consultats i les obres de referència estan de lliure accés a les biblioteques de Barcelona, Terrassa i Vic.

Destaquem antic

  • Epigrammata
    Imprès més antic del nostre fons, de 1501 en una edició d’Aldo Manuzio. Es tracta dels epigrames de Marcial (64 aC). Aquests textos ens permeten conèixer dades sobre la vida dels romans de l’època. Enquadernació en pergamí modern per Brugalla.

  • Propaladia
    Imprès del 1545 de Bartolomé de Torres Naharro del qual només es coneixen dos exemplars. Representa el teatre no professional. Destaca la seva portada arquitectònica a dues tintes i els tipus en lletra gòtica. Enquadernació d’època.

Destaquem modern

  • Bibliografia docent
    El catàleg de la biblioteca permet la cerca de la bibliografia recomanada a cada assignatura dels estudis de les diferents escoles de l’Institut del Teatre.

També et pot interessar antic

Ajuda

  • Puc consultar un llibre del  fons bibliogràfic antic?
    La consulta està restringida a investigadors  i sempre condicionada a l’estat de conservació de l’obra, a que no estigui ja digitalitzada i a  la justificació de la petició. Cal enviar una petició a la biblioteca.
  • Es pot demanar un llibre del fons patrimonial per a una exposició?
    El MAE, com tots els museus, presta els seus fons sempre i quan es compleixin un seguit de requisits que garanteixin la seguretat i la preservació de les peces. Per sol·licitar el préstec d’una obra per a una exposició adreça’t a la conservadora.