Aquest dijous 9 de juny, i coincidint amb el Dia Internacional dels Arxius,  ens han visitat Natàlia Garriga, consellera de Cultura de la Generalitat;  i Josep Vives, director general de Promoció Cultural i Biblioteques de la Generalitat; acompanyats de Joan Carles Cañizares, president delegat de l’àrea de Cultura de la Diputació; Jordi Roca, coordinador de l’àrea de Cultura; Sílvia Ferrando, directora de l’Institut del Teatre; i Anna Valls, directora del MAE.

La visita s’ha iniciat a l’exposició permanent del MAE «La memòria de les arts efímeres», que proposa un viatge en el temps per conèixer les arts escèniques catalanes des de 1879, a través de deu espectacles de renom.

Tot seguit, s’ha visitat la reserva del museu, on es conserven els fons personals de molts artistes i companyies de dansa i teatre, així com un arxiu que inclou un milió de fotografies, 8.000 cartells, 200.000 programes de mà, més de mil vestits, 600 titelles, 400 teatrins i 16.000 esbossos escenogràfics i figurins, entre altres documents de premsa, llibres i audiovisuals.

La consellera de Cultura s’ha interessat especialment per la nostra tasca de preservació de les arts escèniques a Catalunya, així com per tota la feina de difusió de la memòria del patrimoni de les arts en viu que es realitza a través de Escena Digital, plataforma de difusió dels documents d’arxiu i museu que està en procés d’ampliació per tal que sigui l’Escena Digital de Catalunya, incorporant documentació escènica de les entitats i espais escènics que s’hi vulguin sumar.

Necessitat d’un nou edifici del MAE

Durant la trobada, el diputat de Cultura ha expressat la necessitat de trobar un nou espai d’ubicació per al MAE que ens permeti  disposar de l’espai expositiu suficient per mostrar al públic tota la riquesa del nostre fons. Alhora, Garcia Cañizares, ha afegit que el nou espai és la garantia perquè el MAE “pugui continuar assolint les donacions que seguiran arribant i que no podem deixar perdre”. El diputat ha assegurat també que és necessària la complicitat de les institucions i que “és imprescindible que la Generalitat s’impliqui” en tant que es tracta d’un “museu de país” amb un llegat i un valor patrimonial únic a Catalunya.

La consellera ha estat informada del projecte que l’Institut del Teatre i la Diputació de Barcelona van redactar l’any 2012 per ubicar el MAE a la Casa de la Premsa, com a punt de partida per conèixer les principals necessitats i objectius del futur MAE. Així mateix, estem treballant en la revisió i actualització d’aquest projecte, que va quedar descartat, i en els propers mesos el farem arribar a la conselleria de Cultura. Un dels requisits del nou edifici seria disposar d’una superfície de 5.000 metres quadrats.