Aquest dimarts 21 de març se celebra la Diada Mundial Titellaire, també anomenat Dia Internacional de la Marioneta l i el MIT Museu Internacional de Titelles de Catalunya Teia Moner ha estat escollit per Unima Catalunya com a seu de la celebració d’aquest dia.

Anna Valls, directora del MAE, hi participa fent una xerrada amb col·loqui a les 16h. sobre el patrimoni titellaire i el nou MAE reivindicat per la professió de les arts escèniques catalanes.

La col·lecció de titelles del MAE té un volum de prop de 650 peces les quals es subdivideixen en titella, marioneta i complements. Els titelles més antics daten de finals segle XIX fins arribar a dia d’avui. La col·lecció destaca per la importància de les peces, que al ser úniques  dins del món del titella, permeten estudiar l’evolució d’aquest gènere. Es conserva una mostra molt important de titella català, que permet un apropament a aquesta tipologia. Dels fons amb més titelles destaquen: les peces d’Ezequiel Vigués, conegut com a Didó, considerat un dels titellaires més populars de Catalunya del segon terç del segle XX; les marionetes de Harry Vernon Tozer i els titelles de la família Anglès. Els titelles més antic de la col·lecció són l’atribuït a Juli Pi i els caps de titella de finals del segle XIX de Sebastià Vergés, companyia en actiu pertanyent a una llarga nissaga de titellaires. La darrera adquisició ha estat una selecció de titelles i escenografies de la companyia Foc Follet i les de Farrés Brothers i Cia. A més a més també conservem el fons Joan Baixas-La Claca, companyia de teatre de titelles i teatre amb objectes fundada el 1968 per Joan Baixas i Teresa Calafell. Són continuadors de la tradició titellaire catalana (de Juli Pi, Ezequiel Vigués Didó, família Anglès, etc), que enriqueixen a partir de la utilització d’un ampli ventall de matèries plàstiques i nous recursos tècnics, evolucionant des del format de titelles més clàssic fins espectacles de caràcter més pròpiament teatral.

Us convidem a felicitar als vostres familiars i amics en aquest dia amb aquestes postals digitals dels nostres titelles. Descarregueu-les totes des d’aquest pdf.

 

També podeu consultar la nostra Guia temàtica de titelles on descobrireu en una única pàgina tots els documents i informació sobre el món dels titelles a tots els nostres recursos.

Per últim us convidem a visitar la nostra exposició itinerant  Capturar l’alè. Fotografies de Jesús Atienza al vestíbul dels Lluïsos de Gràcia de Barcelona, instal·lada amb motiu de la commemoració dels 20 anys de programació d’espectacles de titelles d’aquest centre.

Cartell de l'exposició de fotografies de titelles Capturar l'alè, de Jesús Atienza