Es confirma que l’os de la relíquia de Calderón de la Barca que conservem és del peu i no de la mà

//Es confirma que l’os de la relíquia de Calderón de la Barca que conservem és del peu i no de la mà

Gràcies a l’informe del paleontòleg Salvador Moyà-Solà de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont hem pogut documentar correctament una de les peces més curioses del nostre museu. Aquest informe ha confirmat que la relíquia del dit de Calderón de la Barca que conservem és un dit del peu i no un dit de la mà, com figurava en la documentació associada de la relíquia.

La biblioteca de l’arquebisbe de Toledo, Cardenal Monescillo, ens va donar  l’any 1923 un marc amb un gravat de Calderón de la Barca atribuït al pintor Antonio Gómez Cross (1808-1863) que incorporava una petita vitrina amb un os, teòricament de la mà dreta, del mateix Calderón de la Barca. La relíquia està acreditada per una acta signada per Julián Romea a Madrid el 10 de juliol de 1840.

L’os de Calderón ha estat al llarg dels anys una de les peces del MAE que ha despertat més curiositat. Precisament, a partir de la publicació el gener de 2021 d’un article del periodista Xavier Casinos a La Vanguardia on apareixia una fotografia del suposat dit de la mà, el doctor Salvador Moyà-Solà, professor d’investigació ICREA a l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont va contactar amb el museu en sospitar que l’os era del peu i no de la mà.

Per tal de confirmar-ho, vam demanar a l’Institut Català de Paleontologia que inspeccionés la relíquia. Així, el març de 2022 el doctor Salvador Moyà-Solà va examinar l’os a la nostra seu i va emetre un informe que confirma que les restes òssies es corresponen amb un segon metatarsià del peu esquerre en comptes d’un metacarpià de la mà dreta com sempre havia informat el museu, atenent a l’acta signada del 1840.

Consulteu en aquest enllaç la fitxa de la relíquia a Escena Digital.

By | 2022-07-05T16:39:01+00:00 dimarts, juliol 5, 2022|Categories: Notícies|Tags: , |Comentaris tancats a Es confirma que l’os de la relíquia de Calderón de la Barca que conservem és del peu i no de la mà