La memòria de les arts efímeres

Documentar el passat per construir el futur de les arts escèniques

///La memòria de les arts efímeres

A La memòria de les arts efímeres ens passegem per la història de les arts escèniques. Entrem als tallers dels creadors que han construït moments d’emoció irrepetibles, obrim les maletes d’artistes que ens han marcat, descobrim les interioritats d’un art que és el nostre mirall. Actors, figurinistes, escenògrafs, titellaires…, tots ells posen en el seu treball la memòria d’un temps. I aquest treball, a l’Institut del Teatre, no s’atura. Els nous artistes tracen la història del present, amb una formació i una professionalització cada vegada més exigents.

Perquè les arts escèniques són l’art del moment. Tot allò que passa en un teatre, una pista de circ o una plaça convertida en escenari pertany només al temps. L’experiència viscuda a l’entorn d’una representació del món es diposita en la memòria, i d’aquell moment, els vestits, decorats, fotografies, documents i testimonis en poden guardar només una part de l’emoció. La resta, cal reconstruir-la a base d’estudi, recerca i difusió. Aquesta exposició n’és una petita mostra.

El Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre (fundat el 1923) aplega tot aquest material i el classifica per facilitar l’estudi d’una història que té, encara, molt a dir.

Proposem un viatge a través de materials del fons del MAE de 6 propostes artístiques:

  • DE LA TERRA AL SOL, espectacle de 1879 amb escenografia i vestuari de Francesc Soler i Rovirosa.
  • TÓRTOLA VALENCIA, ballarina de la primera meitat del Segle XX.
  • TERRA BAIXA, el clàssic català d’Àngel Guimerà.
  • MARIONETES DE BARCELONA, la companyia de titelles de fil de Harry Tozer.
  • RONDA DE MORT A SINERA, l’espectacle de Ricard Salvat a partir de l’obra d’Espriu.
  • QUIRIQUIBÚ, el llegat artístic de Fabià Puigserver

Cadascuna d’aquestes propostes és representativa d’algun aspecte o professió concreta dins el món del teatre. Tot passejant per aquesta “Memòria” podrem descobrir com treballa un escenògraf, una ballarina, un titellaire, un director escènic, etc.

 

Característiques tècniques

L’exposició consta de 6 maletes de 180 x 110 x 50 cm.

Per sol·licitar l’exposició cal contactar amb Ferran Adelantado.

 

Recursos

 

Mostra fotogràfica a l’Auditori de Sant Cugat del Vallès, 2014

 

By | 2017-11-03T10:40:34+00:00 dilluns, novembre 23, 2015|Categories: Exposicions, Exposicions itinerants|Comentaris tancats a La memòria de les arts efímeres