Del 2 al 6 de març, en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Dona, dediquem la Setmana de la dona al MAE a Maria-Josep Ragué-Arias, dona polifacètica que dedicà la seva obra al feminisme i a les arts escèniques en clau de gènere des de vessants molt diverses, destacant com a crítica teatral, dramaturga, investigadora i pedagoga. A la biblioteca de Barcelona trobareu una mostra bibliogràfica amb una àmplia representació de la seva obra. 

Donem les gràcies a la doctora en història de l’art i crítica teatral Iolanda G. Madariaga, que el passat octubre de 2022,  ens donà el material documental presentat per Maria-Josep Ragué-Arias per opositar a la plaça titular de professora al departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona que va guanyar el 1991, on havia donat classes de francès i ja impartia les assignatures d’Història de l’art dramàtic, Dona i teatre a Espanya en el segle XX, i La dona com a directora i autora teatral a l’estat espanyol al segle XX en un curs de màster. Aquest material està format per 20 volums de currículum amb la còpia de la seva producció escrita. Madariaga, amiga i col·laboradora, ajudà a Ragué a compilar aquest material documental i ens ha permés completar la seva bibliografia teatral, amb algunes publicacions i amb l’original mecanoscrit de la seva tesi doctoral dedicada als mites femenins grecs en el teatre espanyol del segle XX. 

Madariaga i Ragué, anys 90

Madariaga i Ragué, anys 90

Maria-Josep Ragué-Arias neix a Barcelona l’any 1941 i també mor en aquesta ciutat l’any 2019, amb 71 anys, després d’una llarga malaltia. A partir dels 10 anys la poliomelitis marcà la seva vida. Estudia peritatge mercantil i es llicencia en Econòmiques, tot i que la seva voluntat inicial és fer Filosofia i Lletres. També estudia francès fins a obtenir el títol de professora que anys més tard li valdrà per fer classes a dues escoles d’adults i a la Universitat de Barcelona, on es matricula de Filologia Hispànica el 1971. Paral·lelament es llicenciarà d’aquesta carrera i de Ciències de la Informació. Abans, durant els anys 1966 i 1968 estudia a l’Institut del Teatre i entre 1968 i 1970 viu a Califòrnia (EUA). A Berkeley coneix els moviments revolucionaris i alternatius de l’època i en especial el moviment d’alliberament de la dona. Fruit d’aquests anys nord-americans són els seus primers llibres Califòrnia trip (1971) i Hablan las women’s (1972) a més de les seves entrevistes a grans personatges de la cultura per a la col·lecció Grandes Temas de l’editorial Salvat on publica, entre altres, Los movimientos pop ( 1974). 
El curs 66-67 va interpretar Un apunte didáctico sobre Luigi Pirandello. Institut del Teatre, 1 de juny de 1967. Ragué al fons.

El curs 66-67 va interpretar Un apunte didáctico sobre Luigi Pirandello. Institut del Teatre, 1 de juny de 1967. Ragué al fons. Col·lecció fotogràfica del MAE

Segons Carme Riera al seu article de La Vanguardia del  7 juliol 2019, que podeu llegir a Hemeroteca Digital, el seu tarannà lluitador a causa de la poliomelitis  la va portar al feminisme, en el qual militaria tota la seva vida. Primer, en el Partit Feminista que funda juntament amb Lidia Falcón, i també mitjançant la revista Vin­dicación Feminista, en la fundació de la qual va participar i on va publicar nom­brosos escrits i, més endavant ja de manera independent. 

Un bon nombre dels seus assaigs tracten la història i crítica del teatre. En premsa escriu el seu primer article teatral a La Vanguardia l’any 1968. Va ser crítica de teatre a la revista Jano Humanidades des del 1979, crítica d’espectacles de Barcelona als diaris Destino, Diario 16, El Independiente y El Mundo. Crítica de teatre d’El Mundo Catalunya, des de la seva fundació fins gener 2012, i fins el 2019 escrivia setmanament  i al diari digital Recomana. També escriví articles a revistes de teatre com Yorick, Primer Acto, ADE, Hamlet, Assaig de teatre i Artez. 

És autora de peces teatrals relacionades amb els mites femenins grecs: Clitemnestra (1987) i Crits de gavines (1990), entre d’altres, i com a traductora, l’any 1988 obtingué l’accèssit del premi Nacional Josep Maria de Sagarra de traducció per la seva versió d’Annie Wobbler,  d’Arnold Wesker. Tota la seva dramatúrgia forma part del nostre fons bibliogràfic i la trobeu descrita a la Dramatúrgia Catalana Contemporània. 

Les seva dramatúrgia ha estat poc representada. Destaquen 4 textos. El primer és el seu monòleg Carlota : la solitud, publicat al recull de contes I tornarà a florir la mimosa (1984) amb el títol Amb mitja vida que em pesa, i que formà part de l’espectacle Dones i Catalunya, de la Companyia Adrià Gual, dirigida per Ricard Salvat i on ella era també directora adjunta.  L’espectacle s’estrenà el 23 d’agost de 1982 al Festival de teatre d’Olite (Navarra), al mes següent també es representa al Festival de Teatre d’Atenes dedicat a l’expressió de la dona i al febrer de 1983 es fa a la sala de l’Institut Français de Barcelona.

El 1985 coincideix amb Juan Germán Schroeder i Jaime Salom al Congrés internacional de Teatre de Catalunya. Aquesta trobada origina que els tres textos restants representants fossin 3 lectures dramatitzades dirigides per Juan Germán Schroeder  a la SGAE de Barcelona quan era director Jaime Salom: I Nora obrí  la porta (2 abril 1986), Ritual per a Medea (11 juny 1986) i La llibertat de Fedra (9 desembre 1987). 

Va ser jurat de teatre als Premis de la Crítica de Recomana.cat, i des de la seva mort al 2020 s’otorgua un premi honorífic amb el seu nom, que es concedeix a l’aportació, companyia o trajectòria feminista dins les arts escèniques. En la primera edició va anar a parar a Projecte Vaca, associació de creadores escèniques, a les que vam dedicar una exposició temporal entre 2018 i 2019 i des de 2020la vam transformar per afegir-la al nostre catàleg d’exposicions itinerants. 

També el 2020 la Universidad de La Laguna organitza el I Congreso de Investigación teatral en homenatge seu amb el títol La creación femenina en el siglo XXI. Homenaje a María José Ragué-Arias; i la Universitat de Barcelona organitzà l’acte d’homenatge Reconeixement María-José Ragué-Arias : escriptora i professora, amb xerrades i  taules rodones l’11 de maig de 2022.

 

A continuació podeu accedir a tota la informació que tenim de Maria-José Ragué-Arias en els nostres recursos: