A finals de la dècada dels noranta, un grup de dones del món del teatre va decidir crear a Barcelona una entitat orientada a donar visibilitat al treball i als punts de vista de les dones de l’escena.

Emmarcades en un context d’efervescència cultural, on el moviment feminista començava a fer sentir la seva veu, algunes creadores vindicaven models i espais d’expressió propis. La penosa absència de les dones en el panorama escènic català i espanyol despertava iniciatives —col·lectives, principalment— per denunciar la pertorbadora discriminació femenina en el sector.

Aquesta va ser la llavor que va reunir una desena de professionals del teatre a l’entorn d’una idea, d’una fita, d’un anhel. Finalment, el 6 de juliol de 1998, es va signar l’acta fundacional de l’Associació de Creadores Escèniques Projecte Vaca.

Entusiastes i apassionades, les fundadores de l’entitat van establir diferents línies d’acció. Una d’aquestes rutes es basava en la reflexió, l’estimulació, la investigació i la promoció de la creació escènica femenina.

Les altres feien referència a l’imprescindible foment de les xarxes amb entitats afins arreu de l’estat i al diàleg amb les institucions catalanes. D’aquesta manera, són capaces de generar projectes de creació contemporània independent, comprometent-se amb la creació escènica de qualitat.

Amb aquesta exposició itinerant es volen commemorar les més de dues dècades de recorregut d’aquesta associació, així com repassar la seva trajectòria i la seva contribució en la reivindicació i promoció del paper de les dones en les arts escèniques a Catalunya.

La mostra inclou documents, fotografies, cartells, atrezzo i vestuari dels més de vint anys de Projecte Vaca i ha estat produïda pel Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre.

 

Concepte i direcció: Associació Projecte Vaca

Producció: Associació Projecte Vaca i Institut del Teatre

Comissària: Karol Bergeret

Documentació, edició i coordinació: Teresa Urroz, Cristina Serrat, Rosa J. Devesa

Suport coordinació: Carla Carissimi, Yanina Marini

Servei fotogràfic i video: Chus Gómez i Playfiction Vídeo

Disseny Gràfic: Aubergine Productions

Disseny Vacamaps: Agencia Jaimito

Disseny logo 20 anys: Silvia de la Rosa

 

 Característiques tècniques

  • 20 plafons, de mides:

4 plafons de 44 x 84 cm

4 plafons de 84 x 124 cm

4 plafons de 39 x 124 cm

6 plafons de 64 x 84 cm

2 plafons de 64 x 124 cm

  • Els plafons es faciliten embalats en plàstic de bombolles, poden penjar-se a la paret o bé situar-se sobre algun altre suport (cavallet, reixa, etc.) i es proporcionen sense ganxos ni cables.

Per sol·licitar l’exposició cal contactar amb Laura Ars.

Aquesta exposició és una versió reduïda de l’exposició temporal Projecte Vaca 20 anys, que es va fer entre el  5 de novembre de 2018 i el  28 març de 2019 al vestíbul de l’Institut del Teatre de Barcelona.