Loading...
 • Margarita Xirgu a La dama de las camelias

  Amadeo, ca 1911-1925

 • Mar i cel a Historietes de la Companyia

  Pilar Aymerich. Dagoll Dagom, Teatre Victòria (Barcelona), 1994

 • Ballant a la sorra, Trànsit Dansa

  Josep Aznar. Teatre Grec (Barcelona), Festival Grec, 4 juliol 2012

 • Núria Espert a Medea

  Colita. Teatre Grec (Barcelona), 4 setembre 1981

Fotografies 2021-06-09T15:20:50+00:00

Project Description

Fotografies

L’arxiu de fotografies del MAE compta amb més d’un milió d’imatges. Comprèn fotografies des de 1860 fins a l’actualitat, en  diferents tècniques i suports: albúmines, gelatines de plata, negatius, negatius de vidre, diapositives, imatges digitals, etc.

L’arxiu cobreix el teatre, la dansa, titelles, el circ, les varietats i l’òpera.

És de gran importància l’extensa col·lecció de retrats autògrafs, tant d’actors com autors dramàtics, especialment de la primera meitat del segle XX, així com també l’extensa i gran varietat de fotografies en forma de targeta postal de principis del XX, i les albúmines dels grans actors catalans del segle XIX (Lleó Fontova, Iscle Soler, etc).

L’arxiu és rellevant també per a l’estudi de grans fotògrafs del segle XIX i primera meitat del segle XX, com ara Rafael Areñas Miret, Napoleon, Narcís Nobas i Ballvé, Nadar, Pau Audouard i Deglaire, Amadeo, Antoni Esplugas, Alessandro Merletti, etc., alguns d’ells molt involucrats amb les arts escèniques.

El MAE fa adquisicions regulars de reportatges d’espectacles de la temporada teatral a Catalunya des de 1980 aproximadament.

Les arts escèniques catalanes de la segona meitat del segle XX es poden documentar gràcies a les adquisicions dels arxius dels fotògrafs Pau Barceló, Pilar Aymerich, Colita, Josep Aznar, Manuel Gausa i Ernest Serrahima. En paper destaquen les adquisicions d’imatges de Josep Ros Ribas, Pau Ros i Albert Fortuny.
Els arxius digitals de David Ruano i de Josep Aznar, i les adquisicions en paper de Josep Ros Ribas principalment,  cobreixen els primers 20 anys del segle XIX.
Accedeix

Destaquem

 • Col·lecció de fotografies d’Artur Sedó
  Inclou la seva pròpia col·lecció de prop de 5.000 sèries de retrats i fotografies d’escena, i les de fons particulars que va adquirir en el seu dia com és el fons de Luis Paris, amb més de 750 sèries. Conté retrats i fotografies d’escena, en la majoria autògrafs, de finals del segle XIX a la meitat del XX.

 • Pau Barceló 
  Prop de més de 3.600 reportatges fotogràfics d’espectacles i actes representats majoritàriament a teatres de Barcelona a la segona meitat del s. XX.

 • Pilar Aymerich 
  Inclou més de 1.330 reportages fotogràfics realitzats entre 1962 i 2002. Amb un important fons de retrats d’actors i actrius.

 • Colita 
  Amb prop de 1.240 reportatges fotogràfics realitzats entre 1962 i el 2000. Inclou una col·lecció de retrats de professionals del teatre.

 • Josep Aznar 
  Amb més de 4.880 reportatges fotogràfics realitzats entre 1977 i 2017. Tot i que va retratar espectacles de teatre i música, és conegut per ser el principal fotògraf de dansa del país.

També et pot interessar

Ajuda

 • Puc consultar fotografies en format paper o negatius a la Biblioteca?
  La consulta està restringida als investigadors i només si no estan digitalitzades i disponibles a Escena digital. S’ha d’enviar una petició de consulta per correu electrònic o a través del nostre formulari de contacte, i en un termini màxim de 3 dies s’enviarà la resolució de la sol·licitud.

 • Es pot demanar una fotografia en paper per a una exposició?
  El MAE, com tots els Museus, presta les seves obres sempre i quan es compleixin un seguit de requisits que garanteixin la seguretat i la prestació de les peces. Per sol·licitar el préstec d’una fotografia adreça’t a la Conservadora.