Loading...
 • Titella francès de dimoni

  Ezequiel Vigués (Didó), 1940

 • Senyor Cordills

  Roser Angulo i Josep M. Pujol (Companyia Foc Follet), entre 1967-1997

 • Marioneta de Sant Jordi

  Ezequiel Vigués (Didó), 1940

Titelles i marionetes 2021-06-11T17:21:37+00:00

Project Description

Titelles

La col·lecció de titelles del MAE té un volum de prop de 650 peces les quals es subdivideixen en titella, marioneta i complements. Els titelles més antics daten de finals segle XIX fins arribar a dia d’avui.

La col·lecció destaca per la importància de les peces, que al ser úniques  dins del món del titella, permeten estudiar l’evolució d’aquest gènere. Es conserva una mostra molt important de titella català, que permet un apropament a aquesta tipologia.

Dels fons amb més titelles destaquen: les peces d’Ezequiel Vigués, conegut com a Didó, considerat un dels titellaires més populars de Catalunya del segon terç del segle XX; les marionetes de Harry Vernon Tozer i els titelles de la família Anglès. Els titelles més antic de la col·lecció són l’atribuït a Juli Pi i els caps de titella de finals del segle XIX de Sebastià Vergés, companyia en actiu pertanyent a una llarga nissaga de titellaires. La darrera adquisició ha estat una selecció de titelles i escenografies de la companyia Foc Follet i les de Farrés Brothers i Cia.

El MAE continua la tasca de completar la col·lecció fomentant, a més, l’interès pels complements dels propis titelles i escenogràfics, així com també les partitures i llibrets de les obres.

Accedeix

Destaquem

 • Fons Ezequiel Vigués “Didó” (1880-1960)
  Considerat un dels titellaires més populars de Catalunya del segon terç del segle XX. Format a París amb el guignol. Va actuar als Quatre Gats i després de la Guerra Civil viatjà arreu de Catalunya amb una barraca coincidint amb les festes majors. Aquest fons està compost per 156 titelles, més d’un centenar de telons i uns pocs esbossos escenogràfics.

 • Fons Harry Vernon Tozer (1902-1992)
  S’estableix a Barcelona l’any 1925 on quedarà fascinat pel titella català i s’especialitza en la marioneta fins arribar a ser professor de l’Institut del Teatre. El seu fons, llegat el 1988, supera el centenar de marionetesi reuneix a més un teatre de dos ponts i diversos decorats.

 • Fons Família Anglès
  Nissaga que inicià Jaume Anglès i Pallejà (1857-1919), imatger de professió; i que continuà el seu fill –Jaume Anglès i Vilaplana (1888-1945)- i més tard transmeté al seu fill Jaume Anglès i Guzmán (1913-1978) i aquest, als seus dos fills: Jaume i Josep Anglès Vergara. Fins al 1982 la companyia estigué en actiu. La família ha fet diverses donacions fins arribar als 82 titelles i al gran volum de complements per caracteritzar aquests als diferents espectacles.

Dia Internacional de la Marioneta, 21 de març

Feliciteu als vostres familiars i amics en aquest dia amb aquestes postals digitals dels nostres titelles. Descarregueu-les totes des d’aquest pdf.

També et pot interessar

 • Es pot demanar obra dels fons del museu per a una exposició?
  El MAE, com tots els museus, presta les seves obres sempre i quan es compleixin un seguit de requisits que garanteixin la seguretat i la preservació de les peces. Per sol·licitar el préstec d’una obra original adreça’t a la conservadora.