Loading...
 • Col•lecció de castanyoles de José de Udaeta

  Castanyoles de Lleó en fusta i gravades Segona meitat segle XIX

 • Col•lecció d’objectes d’Àngel Guimerà

  Secreter del despatx realitzat per Gaspar Homar, ca 1908

 • Col•lecció de màgia Roca

  Caixa d’espases, ca 1890-1920

 • Col•lecció de màscares

  Arlechino de Commedia dell’arte, realitzada per Lluís Traveria per a la companyia Comediants 2014

Objectes 2021-06-11T18:45:32+00:00

Project Description

Objectes

La col·lecció d’objectes del MAE compta amb més de 610 peces catalogades que es classifiquen en castanyoles, objectes de màgia, màscares, objectes de caràcter personal i objectes escènics. Amb un abast cronològic des de la segona meitat del segle XIX fins a l’actualitat.

La col·lecció té un caràcter molt heterogeni i agrupa els diferents tipus d’objecte dins categories formant grups amb certa uniformitat i significat. Les castanyoles destaquen per la seva singularitat, la formen 292 peces procedents de la recopilació que el ballarí José de Udaeta va fer al llarg de la seva vida.

La segona col·lecció important és la que anomenem objectes de màgia dels Germans Roca. La composen objectes molt variats vinculats als trucs de màgia moderna i la ventrilòquia. Està quantificada en més de 600 objectes procedents de la indústria i de l’artesanat entre els quals hi ha una caixa d’espases, un bagul de desaparició i un cap d’autòmat.

La col·lecció de màscares té 58 peces procedents d’indrets d’arreu del món i es va formar als anys 70 amb la voluntat d’incrementar les col·leccions del museu i oferir una visió més completa de les arts escèniques.

Els objectes de caràcter personal procedeixen de col·leccions particulars, en són exemple el llibre de signatures de condol o el secreter del despatx d’Àngel Guimerà que formaven part en origen d’un gran llegat més gran sobre el dramaturg català.

Els objectes escènics són aquells que s’han usat en una obra de teatre, peces complementàries per a l’escena.

Accedeix

Destaquem

 • Fons de castanyoles de José de Udaeta (1919-2009)
  Ballarí i coreògraf català de dansa espanyola. La seva col·lecció es va incorporar al MAE mentre l’artista encara ballava. Aquesta representa un dels conjunts més grans i curiosos d’aquest instrument a Catalunya.

 • Objectes de màgia Germans Roca 
  La composen objectes molt variats vinculats als trucs de màgia moderna i la ventrilòquia. Està quantificada en més de 600 objectes procedents de la indústria i de l’artesanat entre els quals hi ha una caixa d’espases, un bagul de desaparició i un cap d’autòmat. Només una part de la col·lecció es troba a Escena digital, per més informació adreçar-se a la conservadora.

També et pot interessar

 • Es pot demanar obra original per a una exposició?
  El MAE, com tots els museus, presta les seves obres sempre i quan es compleixin un seguit de requisits que garanteixin la seguretat i la preservació de les peces. Per sol.licitar el préstec d’una obra original adreça’t a la conservadora.