Loading...
 • Capa d’Enric Borràs

  Otelo, 1936

 • Catou Verdier i Mar Barneto

  Conjunt de Lidia Azzopardi Orion, Companyia Gelabert Azzopardi, 2007

 • Conjunt de Tórtola Valencia

  La Baiadera, ca 1882-1955

 • Quimono de Victòria dels Àngels

  Madame Butterfly, ca 1951-1958

Indumentària 2021-06-11T18:18:37+00:00

Project Description

Indumentària

La col·lecció d’indumentària està composta per prop de 1150 peces i prop d’un miler de complements de tipus barrets, sabates, entre altres. L’abast cronològic d’aquesta col·lecció va des de mitjans segle XIX fins a l’actualitat; a més, té testimonis dels tres grans generes escènics: dansa, teatre i òpera.

Tot i que en ocasions es desconeix la persona confeccionadora, la peça pren importància per l’artista que dugué la roba o per l’obra que va ser creada. Són multitud de teixits i dissenys coetanis a l’espectacle, i d’altres que reflecteixen la moda del passat; formant una col·lecció que representa una petita parcel·la de la història de la indumentària als escenaris. Una particularitat d’aquesta col·lecció és que alguns artistes han confeccionat les seves pròpies peces.

De les col·leccions de vestits més antigues en destaquem dues, la de l’actor Enric Borràs, formada per vestits tant d’escena com roba d’ús privat, i la de la ballarina Tórtola Valencia molt representativa d’un estil exòtic i oriental, entre les quals  hi ha peces  atribuïdes a ella mateixa.

Les incorporacions dels darrers anys posen de manifest la contínua tasca i interès d’enriquir les col·leccions. Destaquen per volum el fons de la Companyia de dansa Gelabert-Azzopardi, i soprano Victòria dels Àngels. D’especial rellevància és la darrera adquisició de vestits de la també soprano Montserrat Caballé.

Altres artistes importants de l’escena com ara Margarida Xirgu, Antonia Mercé, Jaume Borràs, Mary Santpere o Celestino Sarobe entre altres, també tenen presentació i donen valor a aquesta col·lecció.

Accedeix

Destaquem

 • Fons de la Companyia Gelabert-Azzopardi
  Dirigida per Cesc Gelabert i Lydia Azzopardi. Ha rebut diversos reconeixements com ara el Premi Nacional de Dansa l’any 1997 i el Premi Butaca el 2011 per a l’espectacle Belmonte. Consta de 275 peces entre vestits i complements, la majoria amb autoria de la mateixa Lydia Azzopardi.

 • Llegat Tórtola Valencia (1882 -1955)
  Exòtica ballarina criada a Londres de pare català i mare andalusa. La seva carrera professional es desenvolupà entre 1908 i 1930 esdevenint un model de bellesa. Fusionà la dansa oriental amb el folklore espanyol creant balls com La Tirana. El MAE disposa de 108 peces d’indumentària d’entre les 1.575 peces del fons amb fotografies, targetes postals, olis, àlbums de premsa, etc.

 • Fons Enric Borràs (1863-1957)
  Mític actor recordat per encarnar Manelic a Terra Baixa. Va portar el teatre català a Espanya i a les Amèriques. Formà companyia amb Margarida Xirgu creant sinergies fruit de la seva complicitat. El MAE té un centenar de peces amb la característica que també es va donar la roba personal de l’actor.

 • Fons Victòria dels Àngels (1923-2005)
  Soprano reconeguda mundialment. El 1940 guanyà el concurs de ràdio “Concursos viventes” i el premi era interpretar La Bohème al Teatre Victòria. Aquest fet va ser el tret de sortida per aconseguir el passaport per interpretar òperes als teatres més importants del món. Cap als anys seixanta s’orientà més com a concertista, especialment lieds. Al MAE es conserva la indumentària que són un total de 100 peces.

També et pot interessar

Ajuda

 • Es pot demanar obra original del fons del museu per a una exposició?
  El MAE, com tots els museus, presta les seves obres sempre i quan es compleixin un seguit de requisits que garanteixin la seguretat i la preservació de les peces. Per sol·licitar el préstec d’una obra original adreça’t a la Conservadora.