Escenografia

La col·lecció d’escenografia del MAE compta amb més de 8.130 peces que es classifiquen en esbossos escenogràfics, telons, teatrins i plànols. Recull des de peces d’escenògrafs des del segle XVII fins a l’actualitat i destaca en el període del post-romanticisme, el realisme i l’època dels ismes a Catalunya.

Respecte els escenògrafs,  la col·lecció compta amb alguns dels noms més rellevants de l’escenografia catalana. Del període romàntic destaquen les obres de Francesc Soler i Rovirosa i Fèlix Urgellès de Tovar. De finals de segle XIX fins la primera meitat del XX és de rellevància l’obra d’Adrià Gual i posteriorment Sigfrid Burmann. A partir de la segona meitat del segle XX, sobresurt l’obra de Fabià Puigserver.

S’hi troben  també, pintors que en algun moment de la seva vida van intervenir en la confecció d’escenografies teatrals, com ara: Marià Andreu, Josep Guinovart o Frederic Amat.

Respecte els gèneres i les tècniques: la col·lecció abraça escenografies per als gèneres de teatre, dansa i òpera en formats i tècniques pictòriques molt diverses. En destaquen els esbossos escenogràfics en aquarel·la, la pràctica més habitual fins a la segona meitat del segle XX.

Com a peculiaritat destaquen els teatrins en miniatura de Jaume Respall, afeccionat a l’òpera que reproduïa els decorats en petites maquetes amb una qualitat i subtilesa excepcional.

Destaquem

  • Fons Francesc Soler i Rovirosa (1836-1900)
    Va ser un dels escenògrafs més destacats del segle XIX i renovador de la maquinària teatral a Catalunya, del qual es conserven 1.400 peces.

  • Fons Sigfrid Burmann (1891-1980)
    Va ser un dels noms més coneguts de l’escena espanyola de la primera meitat del segle XX i de la seva activitat com escenògraf guardem 2.000 peces.

  • Fons Adrià Gual (1872 -1943)
    Dramaturg, escenògraf i empresari teatral català, impulsor i director de l’Escola Catalana d’Art Dramàtic. El seu fons està compost per més de 500 peces, que només és una part del que el MAE preserva d’ell.

També et pot interessar

Ajuda

  • Puc consultar peces del fons d’escenografia?
  • Es pot demanar una peça per a una exposició?
    El MAE, com tots els museus, presta les seves obres sempre i quan es compleixin un seguit de requisits que garanteixin la seguretat i la preservació de les peces. Per sol·licitar el préstec d’una obra original adreça’t a la Conservadora.