Per setè any consecutiu, l’Institut del Teatre, de la mà del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) celebra la Nit dels Museus, que tindrà lloc el dissabte 18 de maig, des de les 7 de la tarda i fins a la 1 h de la matinada. Ens sumem així als més de 80 espais de la província de Barcelona que obren les portes de les seves instal·lacions i organitzen multitud d’activitats gratuïtes en el que constitueix una gran festa del patrimoni cultural.

A l’Institut del Teatre es podrà gaudir d’exposicions, visites guiades, tallers familiars i actuacions de dansa i teatre a càrrec d’alumnes de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD), del Conservatori Professional de Dansa (CPD), i del Conservatori Superior de Dansa (CSD). Enguany la dansa espanyola és la protagonista de les nostres exposicions.

ACCEDIU A LES INSCRIPCIONS DELS TALLERS I VISITES GUIADES del 13 al 17 de maig.

DESCARREGUEU-VOS EL PROGRAMA EN PDF.

 

EXPOSICIONS 

La Memòria de les Arts Efímeres. Permanent. Sala d’exposicions. L’art de l’efímer s’interpreta amb el gest, però es conserva en forma de telons de fons, indumentària, titelles, teatrins o textos. L’exposició convida al visitant a fer un viatge en el temps a través de deu espectacles. Un recorregut per les arts escèniques catalanes que posa en valor la tasca de conservació, documentació i difusió del Museu a partir de l’exposició d’obra original.

 

 José de Udaeta i Emma Maleras. Vides paral·leles. Temporal. Vestíbul principal. Exposició que commemora el centenari del naixement de José de Udaeta i Emma Maleras, el gran divulgador i la principal pedagoga de les castanyoles. Les seves vides van creuar-se intermitentment, entre ells va sorgir una amistat i un respecte mutu que van fer que Maleras comparés la seva confluència amb la de Bach i Händel: l’austeritat i la reserva de l’una davant la inquietud i l’extraversió de l’altre. 

 

El ritme a les mans. Instal.lació (només per La Nit dels Museus). Teatre Estudi. Immersió en el món de la dansa espanyola i les castanyoles per celebrar el centenari del naixement de José de Udaeta i Emma Maleras. Instal·lació amb castanyoles de José de Udaeta, emmarcada en el vestuari de dansa i concert d’ambdues figures i envoltada per la sonoritat de les gravacions del ritme de les seves mans. En moments puntuals alumnes del CPD, especialitat dansa espanyola, dialogaran amb les peces de museu a través de micro-coreografies.

 

Carmen Amaya. Essència, presència i mite.  Temporal.  Vestíbul del Teatre Estudi. Carmen Amaya (1913-1963) va ser una de les bailaores més destacades del ball flamenc i una de les grans artistes catalanes del segle XX. L’exposició mostra una selecció de fotografies personals i familiars, així com retrats d’estudi, cartells, programes de mà i fotografies d’escena de Carmen Amaya. Tots els materials corresponen a reproduccions del fons del Museu de les Arts Escèniques (MAE).

 

El príncep d’Homburg. Instal.lació (només per La Nit dels Museus). Soterrani 2. Instal·lació creada a partir de diversos projectes escenogràfics entorn l’obra d’Heinrich von Kleist, escrita l’any 1810. Projectes presentats per alumnes d’escenografia de l’ESAD.

 

ACTIVITATS. Accediu  a les inscripcions. Places limitades.  

Visites guiades a l’exposició La Memòria de les Arts Efímeres i a la reserva del museu. Vestíbul de l’Institut del Teatre. Passis a les 19h, 19:30h, 20h, 20:30h, 21h, 21:30h, 22h, 22:30h i 23h. Durada: 45 min.

 

Racó de restauració. Aula. Una aproximació als processos de prevenció i restauració de les peces del Museu de la mà de la restauradora Katerina Musilova. Una mirada poc habitual a les tasques del Museu. Passis a les 20h, 20:45h, 21.30h. Durada: 25 min.

 

TALLERS FAMILIARS. Accediu a les inscripcions. Places limitades.

Taller de titelles. Sigues titellaire per un dia, crea el teu titella i dona-li vida. A càrrec de Noèlia Fajardo i Laura Capdevila, alumnes de l’ESAD. Orientat a infants de 3 a 10 anys. 2 torns de 15 infants. De 19h a 20h, i de 20h a 21h. 

 

Taller de dansa creativa. Espai de trobada amb nens i nenes per tal de jugar a ballar a través del joc i l’experimentació corporal. A càrrec de Marta Amatriain, professora del CSD. Orientat a infants de de 4 a 12 anys. Màxim 18 infants. De 19h a 21h

 

TALLERS PER A TOTS ELS PÚBLICS. Accediu a les inscripcions. Places limitades.

Introducció al món i tècnica de les castanyoles. Inicia’t en l’art de les castanyoles amb  Belen Cabanes, professora del CPD. A partir de 14 anys, sense límit d’edat.  Màxim 12 persones  De 19:30 a 21h.

 

Taller de dansa i acrobàcia. Aproximació a les tècniques acrobàtiques, fetes arran de terra, i la seva relació amb la dansa. Una oportunitat per a descobrir noves perspectives del moviment dansat. A càrrec d’Adrian Vega, professor convidat del CPD. A partir de 14 anys. Màxim 15 persones.  De 18:45h a  20:45 h

 

ACTUACIONS

L’alumnat de l’ESAD, del CPD  i del CSD ens oferiran una mostra dels seus treballs acadèmics en forma d’actuacions breus a diversos espais de l’IT.

-Escenari-bar, de 20h a 00.30 h. Teatre de petit format a càrrec dels alumnes de l’ESAD en moments diversos.

-Atri, de 20.30h a 00.30h. Teatre, dansa i música de forma continuada.

-Teatre Ovidi Montllor, de 21h a 22h. Dansa dels alumnes del CPD i CSD, en franges de 15 minuts cadascuna (podeu entrar / sortir del teatre entre actuacions, però no un cop començades).

 

OFERTA GASTRONÒMICA I FINAL DE FESTA AMB DJ

Com a novetat,  dues roulottes de foodtruck (l’Street Rols i la Kabuki Caramel), ens oferiran una variada oferta de menjar i de begudes per poder seguir el ritme de visites a exposicions, activitats i actuacions de La Nit.

D’altra banda, la festa es clourà ballant a càrrec del DJ Ferminazo, que ofereix la possibilitat de participar en la tria de la música a través d’aquest formulari, on podeu deixar les vostres preferències musicals per acabar la nit al millor ritme.