Aquest passat divendres, 11 de setembre, va fer 20 anys de la mort de Joan Magrinyà, gran ballarí, coreògraf i mestre, nascut a Vilanova i la Geltrú el 1903.

Aquesta fotografia signada pels fotògrafs Batlles i Compte, correspon al ballet Himne al sol, estrenat el 19 de novembre de 1942 al Palau de la Música Catalana.

Properament editarem una guia temàtica que recopilarà tota la seva trajectòria.

Aquí us deixem amb unes pinzellades de la seva biografia:

Magrinyà fou des del 1937 fins al 1977 fou primer ballarí i coreògraf del Gran Teatre del Liceu. Fou mestre de diverses generacions de ballarins, a destacar María de Ávila, Maruja Blanco, Trini Burrull, Emma Maleras, Asumpta Guadé, Alfons Rovira i Aurora Pons.

Fou professor de l’Institut del Teatre del 1944 al 1974, on formà un gran nombre de ballarins i també tingué estudi propi al carrer Petritxol de Barcelona.

Del 1951 fins al 1953 dirigí la companyia de ballet Ballet de Barcelona.

Entre el 1966 i el 1977 també fou director del Ballet del Liceu, creat com a cos estable.

El 1983 va rebre la creu de Sant Jordi i el 1990 la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura d’Espanya. També va rebre el Premi Nacional Extraordinari de Teatre, Medalla d’Or del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i Medalla de Plata de la Ciudat de Vilanova i la Geltrú.

Consulteu les guies temàtiques.