Fons Joaquín Montaner

//Fons Joaquín Montaner

Ja podeu consultar al nostre web el Fons Joaquín Montaner que vam adquirir l’any 1998.

Joaquín Montaner (1892-1957) va ser periodista, dramaturg, poeta i traductor espanyol, a més de bibliòfil, bibliògraf i gran tertulià. Com a periodista treballà al Diario Gráfico de Barcelona i a El Sol de Madrid. Alternà el periodisme i la literatura amb altres activitats com la de secretari de diversos alcaldes de Barcelona, a més de secretari del Comitè Organitzador de l’Exposició Universal de Barcelona de 1929. També fou el creador del Poble Espanyol de Montjuïc.

Montaner va estar lligat políticament al dictador Miguel Primo de Rivera, que l’any 1928 va fer enderrocar les Quatre Columnes de Montjuïc a Barcelona, de Puig i Cadafalch i un dels símbols del catalanisme, i aquests fets li van comportar algunes animadversions. Va obtenir el Premi Nacional de Literatura i el de novel·la Ciutat de Barcelona.

Durant la seva vida acumulà una important biblioteca de llibres de teatre que després va vendre al col·leccionista Artur Sedó, i que conservem al MAE de la qual formen part algunes obres seves manuscrites que complementen aquest fons.

Destaca en aquest fons la correspondència que mantingué amb Margarida Xirgu durant 5 anys entre 1928 i 1932 i que ja està consultable a Escena Digital.

By | 2019-01-25T11:56:27+00:00 dimarts, novembre 27, 2018|Categories: Notícies|Tags: , , |Comentaris tancats a Fons Joaquín Montaner