Loading...
 • El agua mansa

  Pedro Calderón de la Barca, Segle XVII

 • Comedia de Sepúlveda

  Lorenzo de Sepúlveda, Segle XVI

 • Catalana musa

  Francesc Fontanella, Segle XVII

 • Galatea

  Josep M. de Sagarra, 1947

Manuscrits 2017-03-13T13:53:51+00:00

Project Description

Manuscrits

La col·lecció està formada per exemplars originals, còpies manuscrites, mecanoscrits i impresos d’ordinador, amb o sense esmenes,  des del segle XVI fins al XX.

Una part important prové de la Col·lecció d’Artur Sedó (1881-1965), bibliòfil i industrial tèxtil català, adquirida el 1968. Abasta des del segle XVI fins la dècada dels anys seixanta del segle XX.

La col·lecció Sedó conté exemplars provinents d’Aureliano Fernández Guerra, Emilio Cotarelo, que inclou bàsicament còpies manuscrites d’edicions impreses del segle XVII, en molts casos desaparegudes, amb el valor afegit d’anotacions i comentaris del bibliògraf;  també les del Marqués de Pidal, Joaquín Montaner,  Josep Canals, Julián Romea, Enric Giménez, Eduardo Marquina, Fernández Shaw, Lluís Millà (formada principalment a partir de la de l’actor i director Enric Guitart).

Altres manuscrits provenen dels arxius d’Adrià Gual,  de Josep Santpere, de Joan Brossa i de Federico Romero.

Destaquen els manuscrits dels dramaturgs del segle d’or Francisco Antonio Bances Cándamo,  Pedro Calderón de la Barca, Juan Bautista Diamante, Antonio Mira de Amescua,  Francisco Rojas Zorrilla i Lope de Vega.

Del segle XIX i  XX tenim textos dramàtics d’autors catalans són: Àngel Guimerà, Ignasi Iglesias, Frederic Soler “Pitarra, Joan Brossa, Josep M. Folch i Torres, Josep M. de Sagarra, etc.

I d’autors castellans són: José Zorrilla, Joaquín  y Serafín  Álvarez Quintero, Carlos Arniches, Jacinto Benavente, , Manuel Machado, Eduardo Marquina, Miguel Mihura, José M. Pemán, Benito Pérez Galdós, Miguel de Unamuno, etc.

També es conserven els inèdits presentats als diferents premis que ha convocat l’Institut del Teatre.

Accedeix

Destaquem

 • Catalana musa. Manuscrit català més antic S. XVII. Té dues portades amb ornament cal·ligràfic a dues tintes. Conté l’obra dramàtica i poètica d’en Francesc Fontanella.

 • Comedia de Sepúlveda. Manuscrit castellà més antic S. XVI. El seu títol correspon al cognom del que es considera el seu autor, Lorenzo de Sepulveda (ca. 1505-1580). Enquadernat en pergamí d’època.

També et pot interessar

 • Puc consultar un llibre del  fons bibliogràfic antic?
  La consulta està restringida a investigadors  i sempre condicionada a l’estat de conservació de l’obra, a que no estigui ja digitalitzada i a  la justificació de la petició.
 • Es pot demanar un llibre del fons patrimonial per a una exposició?
  El MAE, com tots els museus, presta els seus fons sempre i quan es compleixin un seguit de requisits que garanteixin la seguretat i la preservació de les peces. Per sol·licitar el préstec d’una obra per a una exposició adreça’t a la conservadora.