Aquest 29 de gener s’inaugura a la seu del carrer Montcada de Barcelona del Museu Etnològic i de Cultures del Món l’exposició Udjat. L’exotisme de l’antic Egipte a Barcelona, on hem prestat 9 peces originals i nombroses reproduccions de figurins i  esbossos.

L’exposició, que es podrà veure fins el 20 de juny de 2021, és una invitació a la reflexió sobre la pervivència i la constant reinterpretació d’una de les civilitzacions que ha exercit una influència més poderosa i duradora sobre la cultura occidental: l’antic Egipte; fent un recorregut del mite cultural egipci des de l’època medieval fins a l’actualitat a través del nombre d’empremtes disseminades per Barcelona ja sigui a l’arquitectura, en noms de carrers, tombes, parcs i jardins o en escenografies teatrals, entre d’altres.

Les peces originals prestades, que han estat restaurades per a l’exposició, estan relacionades amb l’òpera Aïda, de Giuseppe Verdi,  i corresponen a:

  • Dos teatrins de Francesc Soler i Rovirosa (1936-1900) per a l’òpera estrenada al Teatre Principal de Barcelona el 1876
  • Conjunt d’indumentària escènica de 7 peces, de Francesc Viñas (1863-1933) per al personatge Ramadès. Francesc Viñas,  considerat un tenor versàtil des del punt de vista vocal i especialitzat en Wagner, va cantar Aïda per primera vegada al Gran Teatre de Liceu el 10 de desembre de 1903. Va triomfar en nombrosos teatres de tot el món, com ara a Milà, Londres, Nova York, Filadèlfia, Boston o Chicago.

Conjunt d'indumentària escènica de l tenor Francesc Viñas per al personatge de Ramadès a l'òpera Aïda de Ricard Wagner, de 1903

L’exposició també reprodueix un esbòs escenogràfic i 20 figurins de Francesc Soler i Rovirosa per  Aïda.

Esbós i figurins de Francesc Soler i Rovirosa per l'òpera Aïda

Podeu consultar tota l’obra escenogràfica de Francesc Soler i Rovirosa per Aïda, així com el conjunt d’indumentària de Ramadès per Aïda de Francesc Viñas a Escena Digital.