Zotal Teatre, un nou fons d’una companyia de teatre experimental

//Zotal Teatre, un nou fons d’una companyia de teatre experimental

Un altre fons que ja està accessible al nostre web és el Fons Zotal Teatre, donat per Elena Castelar, una de les seves fundadores, el juny de 2017.

Zotal Teatre (1984-1998) és una companyia teatral catalana, ue es forma el 1984 per Elena Castelar i Manel Trias, que ha produït espectacles que combinen diversos llenguatges escènics (dansa, mim, música) des d’una òptica arriscada i innovadora, com a continuació i evolució de la companyia Vitore i Gina creada el 1981 per aquests mateixos actors. Les característiques visuals de les seves propostes han permès la realització regular de nombroses produccions específiques per a la televisió. En les seves escenificacions hi ha una contínua exploració de l’ésser humà enfrontat a si mateix i a tot allò que l’envolta. La seva tasca de recerca i creació teatral meresqué el premi Crítica Serra d’Or (1989). Han actuat a diversos països europeus i de l’Amèrica del Sud (Colòmbia i Brasil). Zotal, com la Fura dels Baus i La Cubana, es caracteritzava per la interdisciplinarietat dels seus membres, de formació molt diversa (plàstica, dansa, música, circ, interpretació, mecànica, etc.), el qual permetia un treball en equip en què els diferents papers establerts per la pràctica teatral tradicional quedaven diluïts en la creació col·lectiva. Un tret definitori d’aquest nou teatre era mostrar l’espai com un “discontinuum”, un collage que demana a l’espectador la recomposició constant.

Al fons trobem una gran quantitat de fotografies que documenten la trajectòria de Zotal Teatre, des de  Vitore i Gina. Són principalment fotografies d’escena, però moltes mostren també les seves gires en diverses ciutats i països. En menor quantitat hi ha programes de mà de les seves actuacions, esbossos escenogràfics d’Elena Castelar, premsa que cita la companyia, correspondència i algunes peces d’indumentària.

Accediu a la fitxa del fons, inventari i documents a Escena Digital.

By | 2019-03-22T14:31:20+00:00 dilluns, març 18, 2019|Categories: Notícies|Tags: , |Comentaris tancats a Zotal Teatre, un nou fons d’una companyia de teatre experimental