Nou fons institucional La Violeta de Clavé

//Nou fons institucional La Violeta de Clavé

Ja teniu accés al Fons La Violeta de Clavé, entitat coral fundada a Barcelona l’any 1881 i que s’emmarca dins del Cors de Clavé, caracteritzats per seguir els principis de Josep Anselm Clavé, polític, compositor i escriptor català, fundador del moviment coral a Catalunya i impulsor del moviment associatiu.

D’aquesta societat tenim constància d’una intensa activitat musical i cultural especialment durant la dècada dels anys 20 i 30, de la que destaquen la seva participació en diverses edicions del concurs de caramelles de l’Ajuntament de Barcelona, l’edició d’un butlletí i l’organització de festivals i conferències.  Va crear també una escola de solfeig infantil i posteriorment una secció específica per a nens i nenes a banda de la principal d’homes.

L’any 1933 s’aprovaven uns nous estatuts a partir dels quals la societat passaria a denominar-se Entitat Coral Obrera La Violeta de Clavé. Al mateix temps es creava una Secció Mútua amb els seus propis estatuts per ajudar als socis en determinades circumstàncies. De la etapa que compren aquestes dues dècades cal assenyalar les presidències d’Emili Ciuró i Marcel Bellprat.

L’esclat de la guerra civil marca l’inici de la decadència de la societat a causa de la paralització de la major part de la seva activitat i l’absència d’una part dels socis. Un cop acabat en conflicte bèl·lic subsistirà legalment únicament com a mutualitat fins a la seva dissolució durant l’any 1945.

Font: Viquipèdia

El fons el va donar Marcel Bellprat i Folch, provable últim president de La
Violeta de Clavé i també en diverses etapes de l’entitat, l’any 196 i inclou documentació variada de l’entitat: administrativa, correspondència, originals manuscrits del butlletí, etc., així com també diversos objectes pertanyents a l’entitat i documentació personal de Marcel Bellprat i Folch. Una part d’aquest fons ja està consultable a Escena Digital.

 

By | 2019-07-02T13:10:17+00:00 dimarts, juliol 2, 2019|Categories: Notícies|Tags: , , , |Comentaris tancats a Nou fons institucional La Violeta de Clavé