Nou fons Teresa Cunillé i Domènec Vilarrasa

//Nou fons Teresa Cunillé i Domènec Vilarrasa

Donem accés a un nou fons, el de Teresa Cunillé i Domènec Vilarrasa, que passa a enriquir la història més recent del teatre català de la segona meitat del segle XX.

Teresa Cunillé i Rovira  (Sabadell, 1924 -) és una actriu catalana amb una gran trajectòria professional que va estar casada amb Domènec Vilarrasa i Pérez (Sabadell 1923 – Barcelona 2016), actor i director de teatre.

De ben jovenets participaven  de la vida escènica d’aficionats de Sabadell. Es van formar a l’ Institut del Teatre de Barcelona.  Cunillé  es va graduar el 1947 amb el Premi Extraordinari Enric Jimènez, i  Vilarrassa l’any 1948 com a número 1 de las seva promoció. Un cop casats passen a treballar professionalment al Teatre Romea, durant quasi tota la dècada dels anys 50.  Ja a finals dels 50 creen una companyia pròpia, Companyia Teresa Cunillé, de la qual  en Domènec Vilarrassa fou el director.  La companyia del matrimoni va ser un referent del teatre català, ja que van encapçalar espectacles teatrals molt importants de la nostra història.

Teresa Cunillè es retirà amb 83 anys. Ha treballat en més de 100 obres de teatre i ha rebut una gran quantitat de premis, entre ells la Creu de Sant Jordi, la Medalla al Mèrit Escènic de la Ciutat de Sabadell, el Premi Serra d’Or i el Premi Margarida Xirgu.  El 2013 va ser elegida actriu emblemàtica dels actes de celebració del 150è Aniversari de la creació del Teatre Romea pel fet de ser de les actrius que més obres ha estrenat en aquest teatre. El 2018 Teatre Romea crea el  Premi Teresa Cunillé, al millor treball d’història del teatre en català.

Domenèc Vilarrasa s’acomiadà dels escenaris el 1995, a l’edat de 72 anys, amb l’obra de Francesc Lucchetti Picadillo i canelons.

Accediu a la fitxa del fons al web del MAE, on podreu ampliar la informació biogràfica, i consultar el seu inventari.

 

By | 2019-06-21T15:45:01+00:00 divendres, maig 31, 2019|Categories: Notícies|Tags: , , , |Comentaris tancats a Nou fons Teresa Cunillé i Domènec Vilarrasa