Fons Teresa Cunillé i Domènec Vilarrasa

/, Companyies teatre, Directors escènics, Fons, Fons Personals/Fons Teresa Cunillé i Domènec Vilarrasa
Teresa Cunillé i Domènec Vilarrasa

Teresa Cunillé i Rovira  (Sabadell, 1924 -) és una actriu catalana amb una gran trajectòria professional. Inicia la seva carrera professional com actriu l’any 1951 al Teatre Romea i es retira als 83 anys. Ha treballat en més de 100 obres de teatre i ha rebut una gran quantitat de premis, entre ells la Creu de Sant Jordi, la Medalla al Mèrit Escènic de la Ciutat de Sabadell, el Premi Serra d’Or i el Premi Margarida Xirgu.  El 2013 va ser elegida actriu emblemàtica dels actes de celebració del 150è Aniversari de la creació del Teatre Romea pel fet de ser de les actrius que més obres ha estrenat en aquest teatre. El 2018 Teatre Romea crea el  Premi Teresa Cunillé, al millor treball d’història del teatre en català.

Domènec Vilarrasa i Pérez (Sabadell 1923 – Barcelona 2016) va ser  actor i director de teatre. Procedent del teatre amateur de Sabadell, on va  començar la seva vida com a actor, passa a professional l’any 1951 quan el contracta el Teatre Romea on treballarà quasi tota la dècada. Destacà pel seu amor al teatre com a forma de resistència de la cultura i la llengua catalana. S’acomiadà dels escenaris el 1995, a l’edat de 72 anys, amb l’obra de Francesc Lucchetti Picadillo i canelons.

El matrimoni sabadellenc, Teresa Cunillé i  Domènec Vilarrasa, van treballar junts professionalment molts anys.  A finals dels anys 50 creen la Companyia Teresa Cunillé , i Domènec Vilarrasa en fou el director. La companyia del matrimoni sabadellenc  va ser un referent del teatre català, ja que van encapçalar espectacles teatrals molt importants de la nostra història.

Font: Wikipèdia

El fons recull documentació professional, des de l’any 1936 fins l’any 2007, guardada pel matrimoni Vilarrasa-Cunillé. També inclou  molta documentació de les seves companyies i també documentació d’altres companyies teatrals on van tenir un paper important, ja sigui com actors o com a productors.  Consta de 9 caixes d’arxiu amb fotografies, crítiques de premsa tant d’obres com de la companyia, documentació acadèmica, programes de mà i cartells de les obres on ells van actuar.

By | 2020-03-12T09:33:29+00:00 divendres, maig 31, 2019|Categories: Actors, Companyies teatre, Directors escènics, Fons, Fons Personals|Tags: , , , |Comentaris tancats a Fons Teresa Cunillé i Domènec Vilarrasa