Recomanacions al programa de ràdio Això és un drama

//Recomanacions al programa de ràdio Això és un drama

Aquestes són les recomanacions que va fer la nostra companya Núria Andreu al tercer programa de ràdio Això és un drama, del dia 6 d’abril, que emet ScannerFM des de la sala d’exposicions del MAE.
En aquesta ocasió el programa estava dedicat als Prejudicis i rols, Dona i poder, i a les associacions professionals.
També les podeu escoltar aquí o accedir al programa complet.

Tema: Diferències i coincidències, punts en comú i antagonistmes entre les arts escèniques amb finalitat purament estètica i les arts escèniques aplicades

 

QUATRE RECOMANACIONS DE LECTURA 

1-Cómo piensan los artistas: entrevistas, de Fietta Jarque. Editorial Fondo de Cultura económica, 2015.

L’escriptora i periodista cultural Fietta Jarque radiografia l’Art contemporani, i les seves aplicacions, amb un recull d’ entrevistes realitzades per ella mateixa a 51 creadors: sobretot artistes visuals (pintors, dissenyadors, fotògrafs, escultors), i  del món de la performance, com Marina Abramovic i Bill Viola.

2-Art in movement: el arte para el cambio social en Uganda, d’Ana Palacios. La Fábrica, 2015.

La fotoperiodista Ana Palacios,  reflectéix en aquest llibre que té format d’àlbum, la tasca que l’ONG ” In Movement: Art for social change”, realitza a Uganda a través dels retrats i  testimonis d’uns joves dels suburbis de Kampala.

L’ONG In Movement utilitza les classes de dansa, circ,  teatre, arts plàstiques com els graffiti i la música, per millorar l’autoestima i creativitat d’aquests joves. Per excloure’ls del món de les drogues i la delinqüència.

3-Teatro del oprimido, d’Augusto Boal. Alba editorial, 2009.

Text de referència del teatre social.

Augusto Boal ( Rio de Janeiro 1931-2009) és el creador del teatre de l’oprimit, un corrent  que va revolucionar la tècnica i pedagogia teatral de la segona meitat del segle XX. Convertint cada representació teatral en una eina d’autoconeixement i  de transformació social.

4-Qué es danza/movimiento terapia: el cuerpo en danza, de Maralia Reca. Lumen, 2005.

Guia d’iniciació a La Dansa/moviment teràpia, una tècnica que pretén harmonitzar el cos i la ment. I resoldre, a través del ball i el moviment, conflictes emocionals o psicològics que tenim bloquejats.

 

TRES RECOMANACIONS D’AUDIOVISUALS

 1-DVD César debe morir. Dirigida per Paolo i Vittorio Taviani. 2013.

La presó de Rebbibia (Roma) organitza cada any un taller de teatre pels presos. Els reclusos reben classes d’interpretació i al final del taller, representen l’obra al públic exterior que els vulgui anar a veure.  Aquesta película ens descriu tot aquest procés: els preparatius d’aquest taller, la Tria dels actors protagonistes, els assaigs en el recinte de la presó de l’obra que representaran, que és Julio César de Shakespeare, i finalment la representació a l’escenari.

Però per damunt de tot, i encara que sigui amb pinzellades,  ens descriu com és la vida habitual en aquesta presó i de quina forma el taller de teatre afecta la rutina i l’escala de valor dels  actors.

2-DVD Absolute Wilson. Dirigida per Katharina Otto-Bernstein. 2007.

Una pel.lícula documental que repassa la biografia i l’obra del director, escènograf, actor i dramaturg nordamericà, Robert Wilson. L’autor d’èxits com Einstein a la platja, amb música de Philip Glass.

El documental s’atura molt especialment en les experiències de Robert Wilson amb nois amb dificultats molt greus d’aprenentatge, i que en alguns casos havia incorporat en els seus muntatges teatrals, constatant el poder transformador de la creativitat.

Més informació al web de Robert Wilson.

3-DVD A la velocidad de las mariposas: biciclown, el documental. Directors: Fidel Peña i David Tugués. 2009

Documental, que narra el periple del “biciclown” Álvaro Neil per Àfrica.  Es tracta d’un advocat asturià, amb vocació de a clown. Fa més de 15 anys va decidir deixar la seva feina a una notaria de Madrid, i donar la volta al món en bicicleta, amb l’objectiu de portar el seu show de clown a racons perduts  on no hi arriba mai cap espectacle.

El seu projecte porta el nom de M.O.S.A.W. (Miles Of Smiles Around the World).

Més informació al web biciclown.com.

 

 

By | 2017-04-19T14:58:16+00:00 dimecres, abril 19, 2017|Categories: Notícies|Tags: , |Comentaris tancats a Recomanacions al programa de ràdio Això és un drama