Celebrem Sant Jordi durant tota aquesta setmana amb recomanacions de lectures d’arts escèniques en línia, a Redit, el Reservori digital de l’Institut del Teatre,  i en paper,  a Biblioescènic, el catàleg en línia del fons bibliogràfic i audiovisual.

Cada dia incorporarem noves recomanacions.

Incloem  també les recomanacions que els nostres usuaris ens fan aquesta setmana a les nostres xarxes de twitter i facebook.

Al web de l’Institut del Teatre trobeu les darreres novetats publicadest¡¡

També aquest any participem, juntament amb 52 biblioteques de museus i centre d’art de tot l’estat, en un vídeo on compartim les nostres publicacions. Aquest any hem escollit el llibre de la col·lecció Converses dedicat a Josep Anton Codina, en motiu de la seva recent mort i com a petit homenatge i en agraïment pel donatiu del seu fons, que servirà per a l’estudi i la documentació del teatre català independent.

RECOMANACIONS MAE

Joan Casas : a la recerca de preguntes / Enric Nolla Gual.  Barcelona: Institut del Teatre, novembre 2020. (Converses ; 7).

Lectura en línia a RedIT dedicada dramaturg, traductor i pedagog Joan Casas. Sobre dramatúrgia, crítica teatral i docència a l’Institut del Teatre. a més del text teatral Regla de tres.

El 23 d’abril de 17h a 18h Joan Casas estarà signant aquest llibre a Obaga Llibreria.

Peer Gynt / Henrik Ibsen ; traducció Joan Sellent i Anne-Lise Cloetta ; pròleg d’Enric Gallén. Barcelona : Institut del Teatre, Comanegra, abril 2021. (Dramaticles. Repertori teatral ; 25).

Borges la considerà una de les obres mestres de la literatura. S’inspira en la tradició escandinava i esdevé un mite sobre la identitat i el sentit de la vida.
Disponibilitat a Biblioescènic. Més info al web de l’Institut del Teatre

 

Casa de nines / Henrik Ibsen ; traducció Feliu Formosa ; pròleg Joan Casas ; postfaci Josep M. Carandell. Barcelona: Intitut del Teatre, 1997. (Col·lecció popular de teatre clàssic universal ; 50).

Lectura en línia a RedIT d’una altra obra mestra del  segle XIX, considerada per alguns com al primera obra teatral veritablement feminista.

Dramaturgia catalana contemporánea : Antología (2 volums). Barcelona : Institut del Teatre, Paso de Gato, 2017.

Lectura en línia a RedIT dels dos volums, que sumen 20 textos traduïts al castellà de 20 autors diferents (Nolla,  Batlle, Boronat, Buchaca, Casanovas, Clemente, Clua, Cunillé, Escudé, Garcia, Mestres, P. Miró, J.M. Miró, Rosich, Yago, Plana, Riera, Sàrrias, Tornero, Szpunberg)

Gramàtica de la notació Laban ; La simbolització del moviment dansat / Jacqueline Challet-Hass ; traducció d’Agustí Ros i Vilanova. Barcelona: Institut del Teatre, 2010. (Materials pedagògics ; 10).

Lectura en línia a RedIT d’aquest manual dedicat a la Notació Laban. Dialogant amb els símbols de la notació, prenem consciència de l’execució del moviment. Perquè la dansa és molt més que veure els ballarins sobre un escenari, és llenguatge que es pot posar per escrit i una manera diferent de veure la vida

Diàleg d’ombres de Lluïsa Cunillé i Junichirô Tanikaz/ Laia de Ahumada.  Article en línia de la revista Pausa, núm. 43, 2021. Publica la Sala Beckett.

Diàleg entre algunes peces de Lluïsa Cunillé i Elogi de l’ombra de Junichirô Tanizaki, i que valora la capacitat de trobar bellesa dins les profunditats ombrívoles de l’ànima humana, tan present en els textos de Tanizaki com en els de Cunillé,

L’art de fer riure : manual per escriure comèdia avui / Mercè Sarrias. Barcelona : Institut del Teatre, Angle Editorial, 2019. (Assaig obert ; 2).

Lectura sobre com entretenir i fer riure amb l’escriptura teatral. Ara que el riure s’ha tornat més imprescindible que mai, per sortir il·lesos d’aquests temps de pandèmia.
Disponibilitat a Biblioescènic. Més info al web de l’Institut del Teatre.

RECOMANACIONS USUARIS XARXES

Mario Zapa (twitter @MargaridaXirgu)

Coberta Teatro en llamas. Ediciones Antígona, 2017La piel en llamas, de Guillem Clua. Arola ha editat un recopilatori amb 14 obres de Guillem Clua, inclosa aquesta.
A Biblioescènic tenim el text que edità Edicions Antígona el 2017.

A Dramatúrgia Catalana Contemporània podeu llegir l’argument i més dades.

 

La casa de Bernarda Alba de Federico García Lorca. Té alguna cosa atàvica que sempre em deixa capgirat.

Disponibilitat a Biblioescènic.

 

Carícies, de Sergi Belbel, ja és un clàssic que sempre explicarà la incomunicació dels éssers humans que s’estimen.

A les biblioteques del MAE es pot llegir també en castellà, anglès, francès i portuguès.

Disponibilitat a Biblioescènic. Argument i altres dades a Dramatúrgia Catalana Contemporània.

 

Medea per Medea.

 

Roger Simeon (twitter @rogersimeon)

Zoo Story, d’Edward Albee.  A les nostres biblioteques la podeu llegir en castellà (Ed. J. García Verdugo, 1991), català i anglès.

Disponibilitat a Biblioescènic.

 

Fum  / Josep Maria Mioró. Barcelona : Arola, 2013. (Textos a part. Teatre contemporani ; 109). Disponibilitat a Biblioescènic.

A RedIT podreu llegir dues obres de l’autor:  La travessia (en català) i Cúbito (en castellà)

 

Gazoline / Jordi Casanovas. Dins: Jordi Casanovas : algunes obres (2009-2019). Barcelona : Arola, TNC,  abril 2020.  (Textos a part. Teatre reunit ; 18). Encara no tenim aquesta edició a les nostres biblioteques.

Altres obres a Biblioescènic. I lectura en línia a RedIT de “Las mejores ocasiones” dins Dramatúrgia Catalana Contemporánea : Antología I. Ed. Institut del Teatre i Paso de Gato, 2018.

 

Jordi Vilaró (twitter @jordivilaro70)

El zoo de vidre, de Tennesse Williams. A les nostres biblioteques en català, castellà i anglès. Disponibilitat a Biblioescènic.

El 1r cop que vaig llegir-la -memòria, solitud, necessitat de l’altre, (fals)”American Dream”- vaig acabar amb llàgrimes als ulls. Com diu Tom Wingfield al final, “Oh, Laura, Laura, I tried to leave you behind me, but I am more faithful than I intended to be!”

 

 

 

Ens dieu a les nostres xarxes quin és el darrer text teatral que us ha emocionat més?