Fons Rosa García i Enrique Burgos

/, Fons, Fons Personals/Fons Rosa García i Enrique Burgos

Enrique Burgos (Sevilla 1942) és el nom artístic d’Enrique Yust Ruiz  nebot d’Antonio el Bailarín. Es forma  a Sevilla amb els mestres “Enrique el Cojo” i “Realito”. El 1958  entra  a la companyia del Ballet de Antonio, on estudià dansa clàssica amb Anna Ivanova, Héctor Zaraspe i Antonio Truyol i durant  5 dels 7 anys que va actuar  va ser solista  i va recórrer tota Europa i Amèrica. El 1962 està durant 2 temporades al Ballet Español de Mariemma com a solista i més tard com a primer ballarí a la Compañía de María Rosa Ballet Español. El 1965 forma part del Grup de Dansa Espanyola de Paco Ruiz i Carmen Rojas i representen Espanya a les fires mundials. El 1969 treballa a Bolero de Ravel al Radio City de New York, on comparteix amb Paco Ruiz el lloc de Ballarí Estrella. El 1970 marxa als Estats Units i  Canadà durant 7 anys, sent parella amb Maria Vejer i donant classes. Després torna a Espanya, on participa en gales i a la TV  i imparteix classes a l’Escola de Pastora Martos.

Rosa García (Barcelona 1943) és el nom artístic de Maria Rosa García Pujol, i dona d’Enrique Burgos. Inicia els seus estudis de dansa el 1953 a l’Institut del Teatre formant-se amb Joan Magriñà, Pastora Martos i Charo Contreras. Després es formà amb Yoop Van Alen, Emma Maleras, Héctor Zaraspe, Eloy Pericet, Flora Albaicín i Antonio Truyol. El 1955 guanya una beca  a la Université de la Danse a París on va estar  durant 7 anys i actuà a l’Opéra de Paris, al Teatre Mogador i a la TV. Va realitzar gires europees amb el Ballet de Manolita i Rafael Aguilar. Al seu retorn a Espanya forma part del Grupo de Danza Española de José de la Vega, i  s’incorpora a la companyia del Ballet Español de Antonio com a solista durant 4 anys. El 1965 crea el seu propi Ballet fent gires per tota Amèrica i Europa. Després s’estableix a Barcelona com professora de dansa a les escoles de Rosita Segovia i Emma Maleras. El 1979 passa a ser professora i directora adjunta de l’escola de Pastora Martos a Barcelona, i durant el curs 79-80 dona classes a l’INEF, col·laborant amb Pastora Martos. Amb el Ballet de Cristina Hoyos participa a la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona i el mateix any entra a l’Institut del Teatre com professora de dansa espanyola.

Enrique Burgos i Rosa García formen el seu propi estudi de dansa el  1982 i 2 anys més tard  amb les seves alumnes una Companyia de Dansa Espanyola, actuant a Catalunya, França, Àustria i Rússia, destacant l’actuació de la setmana cultural de la ciutat de Graz on donaren classes durant molts anys als cursos d’estiu de la Sommerschule.

El fons aplega una quantitat destacable de fotografies (en la majoria hi apareixen actuant, o es tracta de retrats d’escena) i indumentària de Rosa García i Enrique Burgos de diversos espectacles. En menor mesura aplega programes de mà i retalls de premsa que mencionen la seva participació escènica. També hi trobem alguns pocs objectes escènics, cartells, correspondència i figurins.

By | 2018-01-12T10:04:16+00:00 divendres, novembre 3, 2017|Categories: Ballarins, Fons, Fons Personals|Tags: , , , , , |Comentaris tancats a Fons Rosa García i Enrique Burgos