Fons Xavier Regàs

Xavier Regàs (Barcelona 1905-1980). Fou advocat, però la seva figura està relacionada principalment amb el món de l’art dramàtic. Dramaturg, traductor, adaptador, productor i director. I a més a més era un fervent republicà i funcionari de la Generalitat, càrrec des del qual va ajudar a molta gent a fugir del país en guerra i que va mantenir fins a l’últim dia, quan va haver de marxar cap al camp d’Argelés quan les tropes de Franco entraven a Barcelona. Va instal·lar-se a París amb la seva muller però poc després també va haver de fugir en arribar les tropes nazis tornant a  Catalunya segurament amb l’aval de son pare, però amb notables dificultats per dur una vida mínimament regularitzada i sense por a les represàlies. Durant la dècada dels 70 Regàs, home molt relacionat amb els intel·lectuals progressistes d’arreu del món  va encarregar-se de muntar el Ciclo de Teatro Latino,  que després de la seva mort es va convertir en el Memorial Xavier Regàs.

Aquest fons abarca, aproximadament, 40 anys, des de l’any 1940 fins l’any 1980. La col·lecció consta d’originals de les seves obres, tant de traduccions com de producció pròpia, a banda de documents personals i administratius. A més a més també hi trobem llibres dedicats.  

By | 2019-05-03T14:02:23+00:00 dimecres, abril 29, 2015|Categories: Directors escènics, Dramaturgs, Fons, Fons Personals|Comentaris tancats a Fons Xavier Regàs