Josep Aznar

Un espectador privilegiat. 40 anys de dansa

Inauguració 12 de febrer de 2020 a les 19h. Vestíbul de l’Institut del Teatre de Barcelona. Fins 20 setembre 2020. Prorrogada fins el 15 de febrer de 2021.

 

“… soc un espectador privilegiat perquè vaig amb una càmera, però soc algú més que un espectador, perquè les fotografi es no les faig per a mi. Les faig per a les companyies, per als artistes, perquè quedi un document, perquè d’aquí a uns quants anys, quan ja no hi siguem, algú se les pugui mirar i puguin servir per reconstruir la història, saber què ha passat en la dansa al nostre país.”
(Josep Aznar, Premi Dansacat 2009)

 

Josep Aznar (Barcelona, 17 setembre 1957- 10 maig 2017)  va ser enginyer tècnic industrial de formació. El 1977 va iniciar-se en el món de la fotografia, que va convertir en la seva professió el 1986. Tot i que va retratar espectacles de teatre i música, és conegut per ser el principal fotògraf de dansa del país. Va ser el fotògraf oficial del Festival de Peralada, de la temporada de Dansa del Centre Cultural Caixa Terrassa, de L’Espai de Dansa i Música de la Generalitat de Catalunya i del Festival Barcelona Grec, a més de treballar per moltes companyies de dansa com el Ballet de Zurich, el Ballet Nacional d’Espanya, la Companyia d’Antonio Gades, el Víctor Ullate Ballet o Metros de Ramon Oller. El 2009 va rebre el premi Dansacat de l’APdC en la categoria de reconeixement professional.

La mostra permet fer una retrospectiva de la dansa a Catalunya a través de l’arxiu fotogràfic de Josep Aznar, un dels fotògrafs de dansa més importants del país, que el museu va adquirir l’any passat i que cobreix el període que va des de finals de 1977 fins el 2017.

L’arxiu fotogràfic adquirit pel MAE està format per uns 1.600 reportatges fotogràfics, amb més 100.000 imatges de negatius i més de 70.000 imatges digitals, a més d’unes 1.500 diapositives. Tot aquest material esdevé memòria i testimoni de les arts escèniques a Catalunya, en especial, de la dansa, els darrers quaranta anys.

L’exposició  és una selecció d’imatges de l’arxiu que mostra de manera cronològica la dansa al nostre país i la seva evolució, tant des del punt de vista tècnic, de la fotografia, com de la dansa, dels espais de presentació i dels contextos d’exhibició. Hi són presents escenes grupals, individuals, la perfecció tècnica i el rigor dels ballarins en l’execució, allò polític de la dansa, les emocions i la vida del moviment, la dimensió humana de l’intèrpret, la poètica de les formes, la llum i els colors, i testimonis d’una comunitat que es construeix en cada moment des del 1977.

 

Recursos

 

Comissària: Ester Vendrell, professora del Conservatori Superior de Dansa (CSD)

Documentació: Ana Triviño, MAE

Retrat de Josep Aznar: Oriol Duran

Disseny: Arnau Masramon

Impressió: Artyplan

 

Inauguració
L’acte inaugural s’iniciarà a les 19h a l’Auditori de l’Institut del Teatre de Barcelona, amb la intervenció de la directora de l’Institut del Teatre, Magda Puyo, la directora del MAE, Anna Valls, el president de l’APdC, Xevi Dorca  i la comissària de la mostra, Ester Vendrell.

Horari
De dilluns a divendres, de 9 a 20 h, i caps de setmana coincidint amb els horaris de taquilla i funció al Teatre Ovidi Montllor o al Teatre Estudi.

Ubicació i adreça
Planta baixa de l’Institut del Teatre. Pl. Margarida Xirgu, s/n. 08004 Barcelona.

 

 

 

By | 2020-09-29T13:25:38+00:00 divendres, febrer 7, 2020|Categories: Exposicions, Exposicions en curs|Tags: , , , , , |Comentaris tancats a Josep Aznar