Escultura d’Àngel Guimerà, de Josep Cardona i Furró

//Escultura d’Àngel Guimerà, de Josep Cardona i Furró

El MAE conserva una escultura del dramaturg català Àngel Guimerà (1845-1924) realitzada per l’escultor i pintor Josep Cardona i Furró (1878-1922), una de les més conegudes de l’artista, ja que existeixen tres rèpliques  realitzades per l’escultor Josep M. Codina i Corona (1935-) a partir del model original de Josep Cardona: una  situada a la Plaça Sant Josep Oriol de Barcelona  i inaugurada el 23 de setembre de 1983, una altra  situada en una zona enjardinada del carrer Sant Xavier d’El Vendrell i instal·lada l’any 1986 i una darrera situada davant de la porta principal del Teatre Guimerà de Santa Cruz de Tenerife.

Aquest artista és poc conegut en l’actualitat, si bé a la seva època va gaudir d’un gran prestigi. S’ha considerat que s’integra dins de la segona generació d’escultors modernistes. Es formà a l’Escola de Llotja i va ser amic de Pablo Picasso, amb qui va compartir taller. Va realitzar estades a París, centre artístic del moment que va esdevenir visita obligada per conèixer la modernitat imperant. També va treballar a l’Argentina, on realitzà estàtues monumentals, i a Madrid.

L’escultura es va fer  en bronze l’any 1909 per a l’homenatge popular que li va retre la ciutat de Barcelona a l’autor aquest mateix any. Aquesta peça forma part del fons Àngel Guimerà corresponent al donatiu del mobiliari, objectes i documents que formaven part del despatx on vivia l’autor  al carrer Petritxol, núm. 4 i que va fer la seva hereva, Sara Aldavert al nostre museu l’any 1969.

Actualment  es pot veure a la nostra exposició La memòria de les arts efímeres: documentar el passat per construir el futur de les arts escèniques, i està situada a l’espai que dediquem a l’obra del dramaturg Àngel Guimerà Terra Baixa, on a més de l’escultura, trobareu fotografies de diverses escenificacions, cartells de diferents versions representades a diferents països i edicions de l’obra i les seves traduccions a altres llengües.

Accediu a la descripció de l’escultura a Escena Digital.

Per saber més sobre  Josep Cardona i Furró us recomanem la lectura de l’article L’escultor Josep Cardona i Furró (1878-1922)  escrit per Fàtima López Pérez (Universitat de Barcelona. Grup de Recerca GRACMON. Departament d’Història de l’Art) i M. Àngels López Piqueras (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d’Art)  publicat a la revista en línia Locvs Amoenvus, vol. 13 (2015)  que edita la Universitat Autònoma de Barcelona, i on es cita la nostra escultura.

By | 2016-02-24T12:56:41+00:00 dimecres, febrer 24, 2016|Categories: Notícies|Tags: , , , , , |Comentaris tancats a Escultura d’Àngel Guimerà, de Josep Cardona i Furró